ДСБ внася нов вот за недоверие към кабинета заради доклада на Брюксел

До месец може да се очаква внасяне на нов вот на недоверие към правителството, съобщи в понеделник пред Mediapool депутатът от ДСБ Евгени Чачев. Той обясни, че този път вотът ще е заради очакваните критики на Европейската комисия (ЕК) към България за изоставане в 6 области.

“Предният вот за недоверие бе заради наводненията, този ще бъде за цялостната политика на правителството”, обясни народният представител като добави, че всичко зависи от доклада на ЕК.

По думите му, в предишния доклад като критични са били отчетени 5 области, а обещанията от страна на изпълнителната власт са били, че през май те ще бъдат намалени до максимум една.

“Сега се очаква, вместо да намалеят, те да се увеличат с една”, каза още Чачев.

Той очерта администрацията като най-слабо звено в изпълнителната власт, което според него би поставило под сериозно съмнение способността на България да усвои пари от европейските фондове.

Евгени Чачев не изключи възможността да бъдат поискани оставките само на отделни министри. Той определи като “най-належаща” оставката на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил. Причина за това той посочи в неизпълнените изисквания на ЕС да бъдат изградени разплащателна агенция за земеделските субсидии и 9 гранични пункта за ветеринарен контрол.

Оставката на Кабил бе поискана и от 3-ма депутати от парламентарната група на Коалиция за България.

“В този случай БСП се присъедини към ДСБ, тъй като ние поискахме оставката на Кабил още през миналата година. Изключително слаба е работата още на Министерството на транспорта и Министерството на регионалното развитие и благоустройството”, каза депутатът от Демократи за силна България. 

За да бъде внесено искане за вот на недоверие към правителството са необходими 48 подписа на народни представители. Чачев съобщи, че веднага след излизането на доклада партиите от опозицията ще започнат работа по изработване на мотивите за вота и събирането на подписите.

Споделяне

Още по темата

Още от България