ДСБ: За образование се даде по-малко от разписаното в бюджета

Сега има всички материални предпоставки да се решат веднага отлаганите проблеми не само в образованието, но и в другите, намиращи се в криза отрасли, заяви в петък пред Народното събрание лидерът на ДСБ Иван Костов. В специална декларация на партията се казва, че брутният вътрешен продукт (БВП) за 2007 година ще бъде близо 56 млрд. лева, като планираните предварително 2.1 млрд. лева разходи за образование ще бъдат едва 3.8% от БВП, а не 4.2%, както бе прието със Закона за държавния бюджет.

Според дясната партия евтината издръжка на един бюджетен отрасъл никога няма да принуди управляващите да го реформират.

“Стачката на учителите прерасна в политически протести, а сега – в управленска криза. При най-благоприятни условия – огромен бюджетен излишък, икономически растеж, ниска регистрирана безработица и внушително парламентарно мнозинство - Тристранната коалиция не е в състояние да управлява. Това, заедно с рекордната инфлация дестабилизира нашето общество”, заяви Костов.

По думите му две седмици мнозинството в парламента крие премиера Станишев от депутатите, който вече трети път се опитва да избяга от реалността в управляваната от него страна. ДСБ внася три искания за изслушване на министър-председателя за учителската стачка, но и досега Станишев не е отговарял пред парламента за мащабната стачка в образованието.

“При безпрецедентен бюджетен излишък е неморално и политически е неприемливо да се правят реформи за сметка на ниските заплати на хората. Мизерното възнаграждение на учителите е препятствие пред модернизацията на българското училище”, се казва още в партийната декларацията.

От ДСБ предлагат правителството да внесе в парламента актуализация на бюджета за 2007 г., в който да предложи повишаване на разходите, а чрез този механизъм да се осъществят и неотложните структурните реформи.

Партията настоява през следващата година финансовата рамка да стъпи върху очакваната още отсега много по-висока база за приходи.

До този момент кабинетът следва стриктна линия да държи голям бюджетен излишък заради големия дефицит по текущата сметка. Правителствените планове сочат, че до края на 2007 година 2.5 милиарда лева излишък би трябвало да презастраховат икономиката от близо 18-те процента превес на вноса спрямо износа на стоки.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?