ДСБ за случая "Емин": "Следствието приключи, забравете"

ДСБ за случая "Емин": "Следствието приключи, забравете"

"Следствието приключи, забравете". Така депутатът от ДСБ Атанас Атанасов коментира в сряда спирането на разследването за смъртта на Ахмед Емин. Според бившия шеф на контраразузнаването моментът за прекратяването на делото е избран много внимателно. "Твърде далеч от момента на събитието и достатъчно далеч от изборите, за да може да потъне всичко", аргументира се той пред Нова телевизия.

Преди ден от Софийската районна прокуратура официално съобщиха, че разследването приключва окончателно. Прокурорите посочиха, че от разпитаните 85 свидетели и от назначените 20 експертизи става ясно, че началникът на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган се е самоубил със законно притежавания пистолет. Решението да сложи край на живота си той взел сам, без външно давление. За прокуратурата и за обществото обаче мотивите за тази крайна стъпка остават загадка.

Атанасов не вярва на обявените заключения. Според него властта всячески се мъчи да оневинява и да предпазва от скандали ДПС.

Няма обаче отговор на въпроса защо никой не е разследвал версия за убийство. Основания има достатъчно, заяви още Атанасов. Той припомни изказването на генералния комисар на МВР Павлин Димитров, който веднага след смъртта на Емин заяви, че става въпрос за самоубийство.

"Димитров даде насоката на разследването още тогава. Друго е важно да се посочи – това разследване не е водено от следователи. Той е водено от дознатели от МВР, на които въпросният Павлин Димитров, щатен офицер от Държавна сигурност, е началник. Тези неща имат голямо значение", каза депутатът.

Той припомни, че бащата на Емин е заявил след смъртта му: "Те ще го покрият, те ще го замажат." Така че тези обстоятелства имат голямо значение. И в крайна сметка какво казва сега прокуратурата? Счита, че е самоубийство, но не могат да разберат какъв е мотивът. При разследването на тези дела, по член 127 от НК, когато става въпрос да се изследва дали има склоняване към самоубийство, най-важното нещо, което трябва да се установи – какъв е мотивът да се стигне дотам? ", заключи Атанасов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?