С въпроси по Закона за достъп до обществена информация

ДСБ започва "извънпарламентарен контрол" на властта

Сред първите питания е как човек с отнет достъп до класифицирана информация стана зам.-шеф на митниците

Албена Палпурина и Атанас Атанасов. Сн. БГНЕС

ДСБ започва инициатива по т. нар. извънпарламентарен контрол на институции чрез разпращане на въпроси до тях по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), обяви в петък заместик-председателят на ДСБ Атанас Атанасов.

Първите си въпроси по ЗДОИ вече са изпратени. Единият е към министъра на финансите Петър Чобанов, който е питан с каква служебна обществена информация е разполагал за Николай Попов, преди да бъде назначен за заместник-директор на Агенция "Митници".

"Ние питаме този човек как ще борави с класифицирана информация, след като през 2009 година, когато той е бил началник на столичната дирекция за борба с организираната престъпност, му е отнет достъпът до класифицирана информация.

"Достъпът му е отнет заради съмнително поведение, този акт на отнемане е обжалван (пред Държавната комисия по сигурността на информацията) и е бил потвърден", каза Атанасов.

Според законовите изисквания Попов като зам.-директор на Агенция "Митници" трябва да притежава допуск до класифицирана информация, защото той борави с такава. Още повече, че Попов отговаря за борбата с контрабандата и наркотрафика. Веднъж отнет този допуск, той не може да бъде отново даден. Това поставя под сериозно съмнение легитимността на Николай Попов на сегашния му пост.

А от следващата седмица, когато и.д. директорът на митниците Борислав Борисов излезе в отпуска, Попов ще бъде и единственият ръководител на приходното ведомство.

Заместник-председателят на ДСБ е поискал и от премиера Пламен Орешарски да предостави цялата служебна обществена информация, която е съпътствала заповедта за назначаването на Емил Иванов (ДПС) за областен управител на София-област. Атанасов пита премиера дали преди да назначи Иванов, се е запознал с докладите и констатациите на Сметната палата за периода 2005-2009 година за дейността на областната управа на София-област, когато управител отново беше Емил Иванов.

От ДСБ имат намерение да продължават да задават въпроси, свързани с кадровата политика на управляващите и дейността на митниците, както и въпроси, свързани с енергийния сектор и обществените поръчки.

"Възможностите за извънпарламентарен контрол са много по-широки от възможностите за парламентарен контрол, защото по време на парламентарния контрол могат да се задават въпроси само към изпълнителната власт. Откакто е съставено това правителство не сме чули сериозни въпроси към кабинета в рамките на парламентарния контрол", каза Атанасов.

Той разкритикува ГЕРБ и определи партията като "пасивна парламентарна опозиция".

"Не чуваме адекватните въпроси да бъдат задавани в парламента, затова ще задаваме тези въпроси по реда за Закона за достъп до обществена информация", обясни Атанас Атанасов.

По-рано през деня лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира: "Независимо от нашата подкрепа за протестите и от нашите искания да има максимално скоро избори, ние сме готови да компенсираме определени липси, които сегашното правителство и парламент не могат да покрият, включително да осигурим заместител на парламентарния контрол, който в момента не се случва".

ДСБ изрази и изненада от реакцията на Русия във връзка с боядисването в розово на паметника на Съветската армия. Преди ден руски официални дипломатически източници обвиниха българските власти, че не правят нищо по предотвратяване на "поругаването" на руските паметници в страната.

"България се е извинявала два пъти за действията си през 1968 година и ние сме много изненадани от реакцията на Русия, тя е твърде нахална. Русия не може да се държи с България все едно е руска губерния", коментира членът на националното ръководство на ДСБ Албена Палпурина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?