ДСБ започва обществени консултации за мерки срещу енергийните безобразия

Кабинетът закрепил зависимостта на ДКЕВР и уронвал престижа на България с действията си по АЕЦ “Белене“

Иван Иванов и Петър Москов, сн. БГНЕС

Демократи за силна България започват още тази седмица консултации с неправителствени организации и политически сили за формиране на мощна гражданска позиция срещу безобразията в енергийния сектор и за подготовка на пакет от предложения за промени, които са по-належащи за одобрение от парламента от гласуваните през миналата седмица поправки за ДАНС. Това заявиха от партията пред журналисти в понеделник.

Според ДСБ с промените в ръководството и на членове на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) правителството "Орешарски" е закрепило зависимостта на регулаторния орган от изпълнителната власт и е подменило приоритетите на протестите от началото на годината. Представителят на партията Иван Иванов заяви още, че от ДСБ смятат също, че с действията си по АЕЦ "Белене"премиерът лично уронва престижа на България в Европейския съюз.

Иванов даде като доказателство за продължаващата порочна практика на зависимост на енергийния регулатор от изпълнителната власт принудителната оставка на шефа на ДКЕВР Евгения Харитонова. Миналата седмица тя бе заменена от колежката си член на комисията Анжела Тонева, като бяха сменени и част от членовете на регулатора. Обяснението беше, че тя не се ползвала с доверието на новите управляващи, а ДКЕВР по закон е независим орган, посочи Иванов.

За необходимостта от по-голяма независимост на ДКЕВР говорят и Европейската комисия, и Световната банка в докладите си за състоянието на българската енергетика. За отдалечаване на комисията от влиянието на изпълнителната власт предишното служебно ръководство на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма предложи на новия кабинет поправки в Закона за енергетиката, според които ДКЕВР ще се избира пряко от парламента и ще има две подкомисии – за енергетиката и за ВиК-сектора. Тези корекции обаче още не са разгледани, както и внесени от депутати на ГЕРБ в парламента сходни предложения.

В същите съкратени срокове, в които парламентът прие промени в ДАНС, трябваше да бъдат гласувани и изменения в закона за енергетиката, които да регламентират избора на председател на държавната комисия да бъде от Народното събрание, коментира Иванов. Вместо това, изборът на ръководител на ДКЕВР беше направен по стария закон и така БСП, ДПС и "Атака" са продължили практиката на зависимост от управляващото мнозинство и правителството, допълни той.

ДСБ разкритикува и коментара на министър-председателя Пламен Орешарски, че има усещане, че е по-добре проектът за строежа на АЕЦ “Белене“ да се продължи, тъй като Русия ще ни осъди в арбитражното дело в Париж. Не може премиерът да говори с тон на обреченост за делото в арбитражния съд в Париж, каза Иван Иванов. По думите му защитата на българската страна е поверена на много сериозна адвокатската кантора, която е подготвила изключително солидна защита. Кантората има сериозен опит и е спечелила дело в арбитражния съд в полза на Полша, посочи той.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?