ДСК ще кредитира малкия бизнес за европроекти

Малки и средни фирми, членове на Българската стопанска камара (БСК) ще могат да получават от Банка ДСК средства за мостово финансиране, предпроектно проучване, собствено финансиране, изравняване на финансови разлики по проекти за финансиране от еврофондовете. Това предвижда подписаният в петък меморандум за сътрудничество между банката и ръководството на БСК.

Първоначално финансирането ще е възможно в проекти по оперативна програма "Конкурентоспособност", а после и по оперативни програми "Регионално развитие" и "Човешки ресурси".

Проектите по програма "Конкурентоспособност" първо трябва да бъдат одобрени от банката, поясниха от Банка ДСК. След това те ще се предоставят от финансовата институция в Министерството на икономиката за одобрение, което ще е условие за получаване на банковото финансиране. Процедурата ще стане възможна след подписването на рамкови споразумения между министерството и поне пет от големите банки, което се очаква да стане през септември.

Банките ще покриват стойността на проекта. След приключването на проекта парите, с които ще се погасява заемът, ще се преведат от ЕС по специална сметка на бенефициента, обясниха от Банка ДСК.

Засега от ДСК се въздържат да обявят лихвите по кредитите. Причината е, че тя ще зависи от риска на проекта, от евентуални нови промени на минималните задължителни за банките резерви, които наскоро достигнаха 12% и с тенденция да станат 15%. Друг момент, определящ лихвите, ще е и компонентът на обществена полза на проекта, уточниха от банката.

Споделяне

Още от България