ДЦК за 5.5 млрд. лв. вече се търгуват на фондовата борса

Снимка: БГНЕС

Български държавни ценни книжа (ДЦК), емитирани от финансовото министерство, от днес се търгуват на "Българската фондова борса". Качени за търговия са 20 емисии, което прави ДЦК най-големият емитент на БФБ.

"Това е един проект, който очаквахме и работим по него поне от 20 години. Днешният ден показа, че успяхме. Искрено вярваме в идеята за развитие на дългов пазар на БФБ. Това е основният движещ фактор за това пазарът да бъде развит. Бихме искали да вярваме, че от днес нататък ДЦК ще бъдат едни от най-ликвидните инструменти на борсата", коментира изпълнителният директор на БФБ-София Васил Големански, цитиран от Invetor.bg.

Сделките с ДЦК ще бъдат освободени от такси и комисиони до 30 септември 2018 г. в 13 инвестиционни посредника и банки, които до момента са подкрепили инициативата.

Минималният обем на инвестицията на БФБ е 1000 валутни единици в левове или евро.

По думите на Големански търговията с ДЦК трябва да бъде достъпна до абсолютно всички инвеститори – както за големите институционални инвеститори и банките, така и за дребните инвеститори, тъй като по думите му "ДЦК представляват един добър инструмент за инвестиция, особено на фона на ниската доходност по депозитите в банките".

Досега инвестицията в български ДЦК беше достъпна за инвеститори чрез извънборсова търговия, но налагаше вложение на големи суми.

Споделяне

Още от Бизнес