Дуално обучение в още 19 гимназии от новата учебна година

Дуално обучение в още 19 гимназии от новата учебна година

За учебната 2016/2017 година са получени заявки от работодатели за дуално обучение чрез работа в 19 професионални гимназии от страната. Това съобщи вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на българо-швейцарския форум за дуалното обучение по проекта "Домино".

Заявките са за областите Бургас, Враца, Габрово, Добрич, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, София, Сливен, Стара Загора, Търговище и Ямбол. През тази учебна година започна изпълнение на проекти за обучение чрез работа по седем професии в десет специалности в пет професионални гимназии в София, Габрово, Казанлък и Панагюрище.

През тази учебна година има обучение на 45 ученици по професията "машинен техник", и на 31 ученици - по "техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост". През следващата учебна година ще започне дуално обучение по още три професии - "готвач", "електротехник" и "техник на енергийни съоръжения и инсталации".

Бюджетът по българо-швейцарската програма за сътрудничество по проекта "Домино" е 3.5 милиона франка и е за подкрепа на реформите в системата на професионалното образование чрез въвеждането на съвременни дуални методи.

Кунева цитира данни от доклад на ЕК, в който се посочва, че повече от 50 процента от работодателите в България са затруднени при намирането на квалифицирани кадри. Най-големите проблеми са свързани с образователната система и с липсата на желание за квалификация.

Сред причините за слабата подготовка са посочени ранното отпадане от образователната система, ниският дял на студентите с техническо и професионално образование и липсата на желание у хората за учене през целия живот.

Близо 70% от българите на възраст между 16 и 74 години имат проблеми с използването на новите технологии. По този показател след страната ни е единствено Румъния, където затруднения имат 80 процента от хората. Въпреки недостига на кадри обаче делът на българските компании, които са готови да обучават своите служители, е двойно по-нисък от средния за ЕС.

Споделяне

Още от България