Дубайска и американска компания фаворити за наддаването за БТК

Дубайският “Огер телеком” (Oger Telecom) и частна инвестиционна компания от САЩ са фаворитите в надпреварата за придобиване на пакет от 65% от БТК, съобщи в четвъртък Ройтерс, цитирана от БТА.

Исландският милиардер Тор Бьорголфсон продава 65-процентната си опция в БТК в сделка, оценявана на 1.2-1.3 млрд. евро. Според анонимен източник, цитиран от Бойтерс, сделката е в заключителен етап и скоро ще бъде финализирана.

"Има две компании - една стратегическа и една финансова - които са допуснати до крайния етап на сделката. Решението ще бъде взето много скоро – през следващите няколко седмици", е казал пред Ройтерс източникът, като е посочил, че "по-близкият до реалността" стратегически инвеститор е “Огер телеком”.

Другият стратегически кандидат за БТК е турският мобилен оператор “Тюрксел” (Turkcell), припомня Ройтерс.

Източникът не е назовал финансовия фаворит, но е потвърдил, че Бьорголфсон е свел избора си до “Мид Еуропа партнърс” (Mid Europa Partners) и консорциум на “Тексас Пасифик груп” (Texas Pacific Group) и “Варбург Пинкус” (Warburg Pincus).

Новатор (Novator), инвестиционното дружество на Бьорголфсон, по-рано обяви, че продажбата вероятно ще бъде приключена до 11 юни, когато изтича тригодишната забрана за продажба на мажоритарния пакет от акции в БТК, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Бизнес