"Дубиоза Колектив" с нов член – робот музикант

"Дубиоза Колектив" с нов член – робот музикант

Най-популярната босненска рок група "Дубиоза Колектив" има нов член. Но не просто нов член, а първият в света робот рок-музикант и певец. Той извисява глас и свири на различни музикални инструменти и е наречен Роби Мегабайт (Robby Megabyte), съобщава Ройтерс.

Студенти от електротехническото училище на университета в Сараево са създали Роби, след като групата поискала робот, проектиран да отговаря на концепцията на техния албум #fakenews, издаден миналата година.

"Нашият робот обича да яде, да пие, да крещи, той обича музиката", каза Ведран Муягич, бас китаристът на групата, най-ангажиран в разработването на концепцията за Роби.

Във видеоклип за една от песните в албума #fakenews един от членовете на групата споделя, че би било забавно роботът да му върши работата, докато той се отпуска и се забавлява.

Постепенно цялата група се заменя с роботи в клипа, позволявайки на мъжете да ходят да купонясват. Но след това роботите се заключват в студиото им и канят млади жени да танцуват и пият с тях, докато мъжете гледат отвън.

"И най-малкото нещо е под контрол на машините", пее Роби в песен, наречена "Вземи ми работата". Посланието - за "злия изкуствен интелект, който отнема работа на добрите хора" - има за цел да бъде иронично, каза Муягич.

Един от учениците, помогнали в разработването на робота, използван в албума, Алмир Бешич, каза, че проектът е бил предизвикателство, тъй като първоначално не са знаели нищо за 3D принтирането, необходимо за изграждането на робота, и е липсвало необходимото оборудване. Те използвали рециклирани материали, между които колянов вал от ос Golf 2 и колела за бебешки колички, за да направят платформата, по която се движи Роби. Отнело им около две години, за да завършат проекта.

Когато Роби най-накрая оживял, "било толкова еуфоричен момент, след толкова усилия, толкова часове, прекарани в работа в училището, за да работи", каза Бешич.

Групата "Дубиоза Колектив" е известна със своя еклектичен музикален стил и социално и политически ангажирани текстове. Роби участва в седмичните онлайн концерти на групата, наречени "Карантина шоу" по време на блокировката, наложена миналата година, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Споделяне

Още от Общество