Духовник поиска руският език да стане официален в ЕС

Духовник поиска руският език да стане официален в ЕС

Изпълняващият длъжността представител на московския и всерусийски патриарх в европейските международни организации протойерей Антоний Илин счита, че Европейският съюз (ЕС) трябва да признае руския език за един от официалните езици в европейската общност.

"Убеден съм, че руският трябва да бъде един от официалните езици в ЕС, в това няма никакви съмнения", заяви свещеникът, отговаряйки на въпроси на участниците в хуманитарен семинар в Рига, предаде портал "Интерфакс Религия".

Отецът, цитиран от латвийския вестник "Ракурс", напомни, че в Европа живеят около 10 млн. рускоговорещи, заради което руският език "има право да бъде най-малкото регионален или малцинствен език".

При това Антоний Илин предполага, че лансирането на съответната инициатива трябва да върви "отдолу" на принципа "мисли глобално, действай локално", защото в условията на представителната демокрация в разговорите за идентичност, интеграция, консолидация и самоорганизация на диаспорите трябва "веднага да се прибавя и непосредствено политическо участие".

"Правата и интересите на рускоезичното общество в ЕС преди всичко трябва да бъдат защитавани на равнище представителни органи на властта. В противен случай след 20-30 години за каква идентичност ще можем да говорим. Просто ще настъпи тотална асимилация", счита представителят на всерусийския патриарх.

Според него руснаците трябва да влязат в местната власт, в националните парламенти, в Европейския парламент, но все пак, по тези въпроси е нужно "по-малко да се приказва, повече – да се действа".

Споделяне

Още от Европа