Речено-сторено

Духовници започват тридневен молебен за здраве и благополучие на народа

От петък до неделя духовници от основните религии в България ще отслужат молебени за мир, здраве и благополучие на българския народ. Инициативата за това е на президента Росен Плевнелиев и беше обявена от него преди ден. Причината, по думите му, е "отчаянието на българите и неговото отражение, което виждаме в последните седмици, не само в нарасналия брой самозапалвания, но и във вълната от самоубийства“.

Според Плевнелиев ролята на религията е незаменима в този момент на преминаване през кризата и необходима солидарност "от сърце на сърце, от ръка на ръка, от човек на човек".

От Светия Синод съобщиха, че във всички храмове след неделната Света литургия да бъде отслужен молебен “за изпросване на благодатната закрила на Пресвета Троица над българския народ“.

В патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" литургията ще започне в 9.30 часа.

От синода приканват вярващите да се обединят в молитвите “за утеха и спасение на скъпия ни народ“.

От името на българската православна църква идеята бе подета и приветствана от викария на патриарх Неофит - епископ Йоан.

“Да се отзовем в труден момент на нашата скъпа държава и да помогнем с нашата молитва, което е дълг православен, духовен и морален за нашата Българска православна църква“, каза той, цитиран от БНР.

На традиционната петъчна молитва в столичната джамия бе отслужен молебен за мир и благоденствие на българите. В присъствието на множество мюсюлмани от столицата, както и дипломати от мюсюлманските и арабски държави, акредитирани у нас, имамът на софийската джамия отправи призив за мир и просперитет на страната ни.

В централната джамия на Пазарджик имамът Яшар Сали също прочете молитва за благоденствието на България, а десетки мюсюлмани се помолиха за успокоението на всички българи.

“Мисля, че това е задължение на всеки вярващ. Ние се молим за България, но политиците не трябва да крадат, защото всичко, което се строи на този свят, остава тук. Нека Аллах да помага на българския народ да може да достигне по-добри дни от днешните“, каза Яшар Сали.

В събота ще има молебен в Католическата църква, в Арменската апостолическа православна църква, в Централния израелтянски съвет и Обединените евангелски църкви.

Споделяне

Още от България