Дума срещу дума: ГЕРБ уличи Цветанов и Фидосова в лъжа

От партийната администрация твърдят, че никога не са давани пари на независими депутати

Дума срещу дума: ГЕРБ уличи Цветанов и Фидосова в лъжа

Управляващите се оплетоха в противоречиви обяснения и стъкмистика около субсидиите на независимите депутати, заявили принадлежност към ГЕРБ, като се стигна дори до абсурда администрацията на ГЕРБ да уличи в лъжа вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на правната комисия в НС Искра Фидосова.

В антикорупционната комисия на парламента е постъпило писмо от административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов, в което той декларира, че партията не изплаща никакви пари на независимите народни представители. Миналия месец обаче Цветанов и Фидосова заявиха друго.

В писмото от партийната централа, изпратено преди две седмици и огласено в сряда, се изброяват поименно 18-те независими, които са декларирали принадлежност към ГЕРБ и чиито полагаеми държавни субсидии са пренасочени от бившите им партии към управляващата.

Целта на "удостоверението" е да разбие обвиненията на опозицията, че ГЕРБ управлява с помощта на платени клакьори.

В документа се уточнява, че постъпленията от депутатските субсидии се използват за осигуряване на работата на партийните структури, както и за дарения.

Като пример се посочва Фондът за лечение на деца, където от ГЕРБ са постъпили 1 200 000 лева; пострадалите от село Бисер, за които са отделени 1 000 000 лева; парите за лечението на малкия Теодор Тодоров - 214 000 лева, както и средства за църковни настоятелства и историческия музей в Нова Загора.

От партията обясняват, че със субсидията се поддържат структурите към формацията, както и 20-те експертни комисии към ГЕРБ, които правят експертиза по различни законопроекти или парламентарна дейност.

Потърсен за коментар, организационният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов обясни, че няма независими депутати, които да работят допълнително в експертните комисии към управляващите. И централата на формацията не е давала никакви пари на 18-те независими.

С писмото и разясненията към него управляващите индиректно обвиниха в лъжа зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и дясната му ръка Искра Фидосова, които от края на миналата година твърдят, че независимите депутати, пренасочили субсидиите си към ГЕРБ, получават обратно финанси, осребявайки разходи и заради изготвени от тях експертизи по закони.

Междувременно трима независими депутати за пореден път се опитаха да убедят обществото, че въпреки принадлежността си към ГЕРБ и прехвърлените им субсидии към партията, те не получават нито стотинка обратно.

Поредното им обяснение бе провокирано от писмото на ГЕРБ.

Позовавайки се на него, Камен Петков, Тодор Великов и Димитър Чукарски увериха медиите в своята безкористност. Петков пък е единственият депутат, който е прехвърлил субсидията си към БСП. Той обаче обясни, че се чувства солидарен с обвиняваните си колеги.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?