Думата на Борисов дупка не прави

Думата на Борисов дупка не прави

Бойко Борисов има старо увлечение към разговорите за дупките по пътищата. Той начена темата още като главен секретар на МВР, после направи цяла кандидат-кметска кампания с дупките и все още не спира да говори за тях, въпреки че е трети мандат премиер.

Интересното е, че Борисов често обвързва дупките с пътните полицаи, които може да имат всякакви други прегрешения, но поне за дупките нямат никаква вина. Премиерът обича да принизява смисъла от този род служители на МВР до този на пътните знаци.

Още при първото си постъпване на държавна служба през 2001 г. - като главен секретар на МВР, Борисов лансира идеята до всяка дупка по пътищата да стои катаджия, който да сигнализира на водачите да не си трошат колите. Три години по-късно Борисов се поправи и каза, че не може да се държи катаджия до всяка дупка.

"Не можем да държим катаджия на пост до всяка голяма дупка. Министерството на регионалното развитие и благоустройството да се ангажира със срок, в който да запълва най-опасните дупки по пътищата", каза Борисов по време на национална конференция по безопасност на движението през април 2004 година.

 

Година по-късно той се кандидатира за кмет и пак дупките му бяха в устата. На негово име дори беше кръстена дупка – грандиозна яма на бул. "България" при НДК. По време на предизборната си кампания той бе обещал на таксиметровите шофьори непременно да запълни точно тази дупка.

Тя бе запълнена още преди Борисов да е встъпил в длъжност, след като той заплаши администрацията с уволнения, ако това не се случи. Според разказа на Цветан Цветанов Борисов казал, че "ако в понеделник, след като бъде избран за кмет, дупката не е запълнена, ще има сериозни санкции за отговорните общински служители". Дупката бе запълнена през нощта преди Борисов да влезе в кметството. Не стана ясно кой я е запълнил.

"Явно посланието му е било доловено от тези, които трябва да си свършат работата", каза Цветанов през ноември 2005 г. Интересното е, че 13 години по-късно Столичната община продължава да харчи над 30 милиона лева годишно за пълнене на дупки, а не за нови пътища. Явно посланието на Борисов още не е "доловено" в кметството.

През март 2006 година Борисов атакува общинското дружество “Пътища и съоръжения”, за да смени началника му Пламен Владимиров. Повод бе намерен в дупките по бул. "Брюксел" към летището.

 

“Ето колко е работил бившият шеф на “Пътища и съоръжения” Пламен Владимиров, работата му е видна по дупките”, каза Борисов тогава. Любопитно е дали след три години и половина в кметството и близо 7 години като премиер Борисов прилага същия този стандарт към себе си.

 

На 4 септември 2017 г. в Червен бряг той за кратко спря да се занимава с дупките, но пак отвори темата с пътните полицаи заради жертвите при катастрофи.

 

"Закони много имаме, просто трябва да се изпълняват и всеки да работи с душа. Ето сега от София дотук на всеки 100 метра са помлени мантинелите. Какво ли не се изговори, какво ли не се направи? Кара се безобразно. И санкции, и коли изкарахме, снимки има, налагат се глоби, свалят се номера. Това, ако не го осъзнаем ние… Знаете ли колко паметници има по пътищата? Може всеки да не се прибере. Не можем да сложим на всяка пресечка полицай. Не може във всяко нещо да сложиш полицай. Нали всички ние от джоба си плащаме за това като данъкоплатци. Просто дисциплина трябва“, каза Борисов.

А сега се закани да изкара 200 000 души администрация (включително кметове, катаджии и всякакви други) да запълват дупките по пътищата при необходимост.

"Убеден съм, че имаме и сили, и мощности, стига да има воля и желание. Не само да регистрираме хорското нещастие. Защото, като си счупиш джантата и пукнеш гумата – да говорим за европейска интеграция, Европейски съюз, европейско председателство... Последното, което минава на хората през ума, е това. Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън и докато не се поправи – стоят, алармират. И тогава ще видите как много по-бързо ще стане ремонтът", каза премиерът.

Всичко това, естествено, няма да се случи. Думата на Борисов дупка не прави.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?