Думата отстрани депутата Генадий Гудков, той определи акта като политически

Генадий Гудков

Държавната дума отне в петък депутатския мандат на Генадий Гудков, зам.-председател на групата на опозиционната партия "Справедлива Русия", предаде ИТАР-ТАСС.

За решението гласуваха 291 депутати, против - 150, трима се въздържаха, информира ИТАР-ТАСС.

На 10 септември комисия на руския парламент проучи материали за бизнес дейността на Гудков, представени от федералното следствие, и прие, че депутатът "не е спазил ограниченията и забраните", предвидени от федералния закон за членовете на двете камари, следователно има основания депутатските му пълномощия да бъдат прекратени.

Според Следствения комитет Генадий Гудков е учредил и е ръководел ред търговски структури, по-специално компанията "Инглиш вилидж" с предмет на дейност недвижими имоти в България.

Гудков отрича всички обвинения. В коментари пред журналисти той неведнъж свърза ситуацията около тях с политическата си дейност, включително с участието си в протестни акции.

По време на заседанието депутати от групата на Гудков изразиха съмнения дали е оригинален подписът на колегата им под един от документите, представени като доказателство, но забележките им останаха без последствие.

Самият Генадий Гудков заяви, че няма намерение да се оправдава пред депутатите, после добави, че отхвърля обвиненията и че са "фалшиви всички хартийки", представени като доказателства. Според него мандатът му може да бъде отнет само по съдебен ред. "И всички вие чудесно го знаете", каза той пред Държавната дума.

Наказаният прогнозира, че след днешното решение е възможно да бъдат отнети и мандатите на сина му Дмитрий Гудков и на Иля Пономарьов - депутати от същата партия "Справедлива Русия", и на комуниста Владимир Бесонов (вече лишен от имунитет).

Гудков обеща да не променя своите убеждения, "да се бори за нова власт и за нов парламент" и да участва в утрешния митинг, насрочен в Москва от радикалната опозиция.

Федералното следствие удължи до 23 септември доследствената проверка дали в действията на депутата има признаци на престъпление, съобщи Елена Леоненко, зам.-председател на Следствения комитет.

Предвидените в руския кодекс наказания за незаконно участие в предприемаческа дейност включват глоба до 300 хиляди рубли, лишаване от право да се упражняват редица дейности за срок до 5 години, задължителен труд и дори затвор до 2 години, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Самият Гудков е полковник от запаса от бившата КГБ, а скандалите около бизнес начинанията му в България са от няколко години. Те се изостриха след като Гудков обяви принадлежност към опозиционната партия "Справедлива Русия".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят