Думи на министър Калфин разгневиха Скопие

Думи на министър Калфин разгневиха Скопие

Думите на външния министър Ивайло Калфин, че България подкрепя Македония за членство в ЕС, но ще настояваме за спазване на принципите на добросъседство и липса на агресия към българската нация или история от страна на македонските власти, предизвикаха остра реакция в Скопие.

Македония ще иска обяснение от българските власти за изявлението на Калфин, съобщи агенция МИА, цитирана от БТА, часове след изказването на българския външен министър на работно съвещание с ръководителите на българските дипломатически и консулски представителства в чужбина.

Македонският посланик в София Абдираман Алити вече поискал да бъде приет в МВнР за обяснение на изявлението на министъра.

От македонското министерство на външните работи заявиха за МИА, че такива изявления не са в полза на принципите на добросъседство. Македонските медии обаче не цитираха конкретният дипломат, казал това, а сайтът на македонското външно министерство не се отваряше към момента, в който бе съобщено за реакцията на Скопие.

В изказването си министър Калфин посочи, че България подкрепя еврочленството на Македония, но не е нормално подкрепата да бъде безусловна, защото има критерии, които трябва да се изпълняват. Ще настояваме за спазване на принципите на добросъседство и липса на агресия към българската нация или история от страна на македонските власти, посочи още той.

Това е първото по рода си предупреждение, изказвано от представител на българското правителство, по отношение на Македония. То най-вероятно е следствие на стремително разрасналата се антибългарска кампания в Македония по повод новината, че бившият премиер и настоящ депутат от македонския парламент Люпчо Георгиевски е получил българско гражданство.

Под заглавие “България няма да подкрепя априори членството на Македония в евроатлантическите структури” за новината от София съобщи първо агенция Макфакс, а след това и Македонското национално радио.

Македонските медии побързаха да дадат думата на деятели от ОМО Илинден и да подчертаят, че има различия в тълкуването на историята, съобщи кореспондентът на БНР в Скопие. Тамошните медии коментират, че след съставянето на новото правителство в Македония щяло да се разбере дали ще има промяна в политиката към България. Като най-вероятен външен министър на страната е сочен бившият македонски посланик в София – режисьорът Любиша Георгиевски, който бе сред първите, които отхвърлиха идеята за съвместно честване с България на някои общи исторически дати и събития. 

Думите на министър Калфин за Македония бяха сравнени с изказването му за Сърбия, която, по думите му, ще се нуждае от силна икономическа и политическа подкрепа след решаването на въпроса за Косово и България е готова да ѝ я окаже.

Предупреждението на българския външен министър към Скопие вероятно е свързан и с натиска, оказван от политиците в бившата югорепублика за признаване на партия на “македонското малцинство” в България, отбелязва базираното в Лондон електронно издание kafene.net.

В исканията си те се позовават на няколко решения на съда за човешките права в Страсбург, който реши, че българските власти трябва да признаят партията ОМО Илинден-Пирин, защото в противен случай нарушават правото на сдружаване и на изразяване. Експерти смятат, че партията е създадена с пари и логистична помощ на тайните служби в Скопие, наследили шовинистичната политика на бивша Югославия и нейните тайни комунистически служби, известни като УДБ.

*С пълния текст на изказването на външния министър Ивайло Калфин можете да се запознаете на адрес http://www.mfa.government.bg/

Споделяне

Още по темата

Още от България