"Думичките "замразяване", "спиране", съм ги забранил"

"Думичките "замразяване", "спиране", съм ги забранил"

"Искам да отправя някои послания към хората, за да спрат спекулациите как замразяваме пенсиите на хората". С тези думи видимо ядосаният премиер Бойко Борисов се обърна към журналистите, преди министрите му Симеон Дянков и Тотю Младенов да дадат пояснения в сряда по параметрите на фискалната макрорамка за 4 години напред.

Гневът на Борисов бе предизвикан от политически изявления и медийни публикации, че правителството замразява пенсиите и заплатите.

"На първия месец от нашето управление увеличихме пенсиите с 9% и това прави по 48 млн. лв. допълнително от бюджета всеки месец или 288 млн. лв. до края на годината", каза той. "За какво спиране и замразяване се говори?", попита той.

"Когато през април Сергей Станишев е знаел, че ни вкарва в капана на дефицита на бюджета, той тогава е вдигал предизборно пенсиите, а е знаел, че ние сме на минус. И Орешарски призна, помните, за 500 млн. лв. дефицит в средата на годината”, припомни Борисов.

"Това увеличение идва пряко от бюджета, а те са знаели, че са го опукали, знаели са, че още юли ще има дефицит и са правили популистките си вдигания на пенсии, които аз плащам", продължи премиерът и наблегна: "Трябва да стане ясно, че ние плащаме тези 9%, по 50 млн. лв. на месец”.

"Ние не го отказваме това увеличение и затова искаме да пратим посланието към пенсионерите, че вдигаме пенсиите, защото в медийното пространство се опитаха да наложат идеята, че ние замразяваме и спираме увеличението”, продължи Борисов и се обърна към "уважаемите пенсионери" с думите, че увеличението на пенсиите им в условията на криза и недостиг в бюджета "се дължи на нас".

"Думичките "замразяване", "спиране", съм ги забранил, когато се сложат цифрите на масата, а те по никакъв начин не са розови и не са обнадеждаващи", отсече Борисов.

Премиерът коментира и предупреждението, че "БНП Париба" ще поиска предсрочно погасяване на заема от 250 млн. евро за проекта "Белене", който вече е изразходван.

"Един изключително изгоден заем от половин милиард лева заради некадърността на министъра на икономиката и съответно - на тези органи, които са го допуснали, наречени от Станишев - ценни експерти, този заем от половин милиард лева е станал изискуем веднага, при което банките го предоговарят с 20 млн. на година по-големи лихви. Сиреч заради тяхната некадърност, ще платим с 20 млн. повече, ако не успеем да предоговорим”, заяви Борисов.

"Когато има политически назначени некадърници, които да управляват, това струва пари на всички данъкоплатци. Така че пенсионерите и социално слабите да знаят, че тези 20 млн., които можехме да им ги додадем за пенсии и заплати, заради некадърността на този министър на икономиката (Петър Димитров - бел.ред.), са заминали. 20 млн. на година струва и когато следващият път гласуват - да знаят колко струва некадърността само от едно подобно нещо”, заяви Бойко Борисов и добави, че подобна кражба е за затвора.

Споделяне

Още по темата

Още от България