Според турския премиер Ахмет Давутоглу

Думите на папа Франциск за арменския геноцид са пристрастни и неуместни

Ахмет Давутоглу

Ден, след като посланикът на Ватикана в Анкара бе помолен да даде обяснение заради изявление на папа Франциск, признаващо арменския геноцид преди 100 години, турският премиера Ахмет Давутоглу определи думите му като пристрастни и неуместни.

Според Давутоглу те отразяват един пристрастен прочит на болезнените събития, станали преди 100 години, и това е неуместно както от страна на папата, така и на властта, която въплъщава той.

Турският министър-предсесател изрази съжаление, че думите на папата не са в хармония с изявленията му в подкрепа на помирението, които той направи по време на визитата си в Турция през ноември м.г.

"Надявам се, че папата подкрепя все още мнението, което изрази, когато дойде в Турция, и ще промени позицията си, изразена вчера", посочи премиерът.

Юбната ни съседка реагира гневно на изявлението на папата, направено по повод 100-годишнината от трагедията, която според историци е отнела живота на 1.5 милиона арменци, живеещи на територията на тогавашната Отоманска империя.

"Изявленията на папата, които са далеч от историческата истина и закона, са неприемливи", написа в социалните мрежи турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Папа Франциск окачестви масовите убийства на арменци през 1915 г. като "първия геноцид на 20-ти век" и предизвиква дипломатически спор с Анкара, която твърди, че става дума за "граждански конфликт, предизвикан от войната". 

Посланикът на Ватикана в Анкара бе повикан в турското външно министерство и му бе предадено, че изявленията на папата са довели до загуба на доверие в отношенията с Ватикана. 

В изявление след срещата Турция изрази "дълбоко съжаление и разочарование" от думите на папа Франциск. Анкара настоява, че броят на убитите е силно преувеличен, както и че те са били жертва на гражданска война и бунтове, при които са загинали около 500 хиляди арменци и толкова турци.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?