"Дунарит" обясни с деноминация обвинение за пране на пари от КТБ

"Дунарит" обясни с деноминация обвинение за пране на пари от КТБ

Работниците от "Дунарит" са готови да предприемат всякакви законни мерки в защита на свои колеги, които според тях скалъпено са обвинени в пране на пари от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) и са в ареста от месеци. Това става ясно от писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, подписано от председателите на синдикалните организации в предприятието.

Става дума за едно от "малките" дела КТБ. По него обвиняеми са петима души, сред които финансовият директор на "Дунарит" Николай Киров. Останалите арестувани са бивши и охранители във фирмата на собственика на КТБ Цветан Василев – "Фина-С". Те са в ареста от няколко месеца, а преди десетина дни съдът отказа да ги освободи.

Петимата са обвинени в пране на пари заради суми, които са получили като коледни бонуси през 2013 г. Според прокуратурата става дума за 2.4 млн. лв. Според защитниците обаче става дума за 2400 лв. Разминаването идва от представените като доказателство разходни касови ордери. Те идват от основния свидетел по делото и бивш главен счетоводител на Василев Бисер Лазов. Върху тях с щемпел е поставена датата 18 декември 2013. От самите ордери обаче личи, че са от миналия век, тъй като в единия им ъгъл е изписано 199 и оставено празно място за попълване на точната година.

"Документите, послужили за повдигане на абсурдните обвинения за пране на пари от нашите колеги и приятели, са подправени разходни касови ордери от 1998 г., върху които те собственоръчно са удостоверили с подписа си, че са получили пари в брой като коледни премии в размер на от 250 000 неденоминирани лева до 450 000 неденоминирани лева. Към днешния ден това са съответно 250 лв., 450 лева или общата сума е равна на 2400 лева. Парите са броени от свидетеля Бисер Лазов, който също се е подписал на разходните касови ордери като отговорно лице "счетоводител". Години по-късно на ордерите е поставена с щемпел датата "18 DEC 2013" и така 2400 лева от 1998 г. стават стават 2 400 000 лева, източени от Цветан Василев и "подарени" на негови служители – шофьори, охранители и други такива", пише в писмото от "Дунарит".

По това дело е приложена експертиза, според която подписите на Лазов не са положени през 2013 г., а в периода 1998 – 1999 г. Това експертно заключение обаче е "частно", т.е. изготвено по искане на страна по делото и бе отхвърлено от съда с аргумента, че не е назначено по правилата на НПК. Бе назначена нова експертиза, но тя не е готова. Освен това в нея не са включени въпросите кога са положени подписите на Лазов, твърдят работниците от "Дунарит".

Те настояват въпросите за подписите на Лазов да се включат в новото задание към вещите лица и плашат, че ще използват всички позволени от закона средства, ако това не бъде направено.

"Ако до началото на следващата седмица не бъдем информирани, че специализираните прокурори са изпълнили вашите указания за допълване на постановлението с исканите от адвокатите на обвиняемите въпроси и експертизата не бъде изготвена, то ние си запазваме правото, с инструментите на демократичното общество, да предприемем всички допустими от закона мерки за защитата на обективната истина, за гарантирането на живота, здравето и свободата на нашите несправедливо обвинени колеги", се казва в писмото им.

Споделяне

Още от България