"Дунарит" се оказа повод за обиск в адвокатска кантора

Снимка: Скрийншот

Прокуратурата е търсела документи, свързани с военния завод "Дунарит", при обиските в кантората на адвокат Лазар Карадалиев. Това заяви юристът пред бТВ в сряда.

Офисът и домът му бяха претърсени от разследващите на 19 декември миналата година. Акцията предизвика остра реакция от страна на над 200 адвокати, които подписаха отворено писмо. Основната критика е, че от държавното обвинение са се опитали да изземат кореспонденция между адвокат и клиент, която се защитава от закона.

Преди дни зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че имало данни, че адвокатското дружество е участвало в пране на пари, които са стигали до руски олигарх, който е в санкционния списък на САЩ и Европейския съюз. Според Гешев адвокатите не са недосегаеми.

След акцията, на Карадалиев бяха повдигнати обвинения за участие в престъпна група за пране на пари. Според разследващите, в нея участва и бизнесменът Емилиян Гебрев, който притежава оръжейното предприятие "Емко" и "Дунарит" и чийто адвокат е Карадалиев. Миналата година Гебрев влезе в конфликт с Министерството на икономиката и с фирми, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски, заради собствеността на "Дунарит".

"Последното обвинение, което беше повдигнато срещу мен, и действията, които упражниха прокуратурата с влизане в офиса и по домовете на мен и моите колеги, беше заради заради Емилиян Гебрев, собственик на "Дунарит", заяви Карадалиев. Според него прокуратурата е търсела точно определени документи, свързани със завода - акционерна книга, протоколи от заседанията на съвета на директорите, временни удостоверения за собственост.

Прокуратурата е имала разрешение за претърсването от съда. Според Карадилиев обаче то е противоречиво, защото в него се подчертава, че разследващите трябва да внимават, ако става дума за кореспонденция с клиенти, но едновременно с това се дава зелена светлина да се вземат точно такива документи.

Това е третото обвинение срещу Карадалиев. Той е адвокат и на банкера Цветан Василев по делото за източване на КТБ. Карадалиев бе обвинен, че се е опитвал да оказва натиск върху един от основните прокурорски свидетели – Бисер Лазов. Освен това му бяха повдигнати и обвинения за участие в престъпна група за контрабанда на цигари.

"Все още аз не съм видял нито едно доказателство по нито едно от моите обвинения", заяви той. Според него обвиненията се повдигат заради работата му. "Всичките репресивни мерки, които бяха взети от прокуратурата спрямо мен и моите колеги, са единствено и само във връзка с изпълнение на служебните ни задължения – това да представляваме по знакови дела български граждани", каза Карадалиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?