Дунав достигна рекордно за годината ниво

Дунав достигна рекордно за годината ниво

През последните 48 часа нивото на река Дунав в началото на българския участък се е покачило с 38 см и тази сутрин при Видин е отчетена височина на водния стълб от 824 см, а при Ново село – 770 см.

Заради поройните дъждове през последните дни, притоците на река Дунав в сръбския участък са пълноводни. Средно по 12300 куб. м вода в секунда преминават сега край Видин и през следващите 2 дни се очаква повишаване на дунавското ниво с по 10-15 см.

Остават 25 сантиметра до обявяването на втора степен на готовност на институциите при високи води на Дунав във Видин.

В критичните участъци от защитната дига при града има изградени временни земно насипни диги - в района на "Телеграф капия" и градския плаж, съобщават от общината.

Отводнителните помпени станции на “Напоителни системи” работят на определен режим. Екипи на Гражданска защита се включиха тази сутрин в отводняването на района около трафопост до граничното поделение. Няма сигнали за наводнени къщи и стопански постройки.

През последното денонощие нивото на реката при Лом се покачи с 16 см и достига най-високата стойност от началото на годината – 822 см над морското равнище, съобщиха от Хидрометеорологичната станция в града. От там допълниха, че нивото е необичайно високо за края на месец юни и заявиха, че подобно нещо не се е случвало от много години. В неделя в града бе отслужен молебен за спасение на града от високите води на Дунав.

Кметът на община Лом Пенка Пенкова съобщи, че от високото ниво на реката, което се задържа около 8 метра вече месец, се вдигнало нивото на подпочвените води и много мазетата и приземни етажи на къщи и блокове в Лом са наводнени. Три къщи в крайречни квартали са паднали, тъй като основите им са подгизнали от водата, две улици в Лом са пропаднали от подпочвените води.

Щетите само по едната от улиците са за 300 000 лева, обяви Пенкова. Тя припомни, че от две години по брега на Дунав в Лом се изгражда голяма защитна стена, който трябва да спаси града от високите води на Дунав, но проектът е спрян от сегашното правителство заради финансовата криза.

От "Гражданска защита" заявиха, че въведената преди седмица трета степен на готовност за действие "опасност от заливане" остава в сила. Спасителите имат готовност за изграждане на временна защитна дига от бетонни елементи и земя в района на пристанището, където има нисък участък и водата може да нахлуе към центъра на Лом.

От ръководството на пристанището в Лом, което е второто ни по големина на Дунав след русенското, заявиха, че водата е заляла един от кейовете, но на останалите работата продължава и корабите с товари се обработват без забавяне.

Споделяне

Още от България