Дунав мост II е завършен на 55%

Дунав мост II е завършен на 55%

Към края на ноември 2010 г. Дунав мост II е построен на 55%. Това установи след инспекция на съоръжението премиерът Бойко Борисов.

"Доволен съм от видяното, надявам се строителите да изградят моста в договорените срокове като преодолеят допуснатото изоставане”, каза след обиколката министър-председателят. Обектът се изгражда от испанската "Еф Си Си".

Изграждането на носещата конструкция на моста е в напреднала фаза. Изпълнени са основите и почти всички стълбове между двата бряга и се сглобява връхната конструкция. В ход е и работата по подходната естакада на българския бряг.

Планира се носещата конструкция да бъде завършена до края на 2011 г. и да започне полагането на пътните настилки и железопътната линия, изграждането на дренажните и пречиствателни съоръжения, инсталирането на контактната мрежа за движение по релсовия път и електропроводната система.

Изгражда се с усилени темпове и прилежащата инфраструктура, свързваща моста със съществуващите пътни и железопътни мрежи на българска територия – работи се активно на новата товарна жп гара, приключва строителството на пътната гара, изгражда се контактната мрежа.

От общия бюджет на проекта от 225.8 млн. евро към 31 октомври 2010 г. са разплатени 107.7 млн. евро. България и Румъния още чакат отговор от ЕК дали срокът за проекта може да се удължи до края на 2012 г. В противен случай ще загубим европейското финансиране.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?