Дунав мост II ще бъде готов до края на ноември

Дунав мост II ще бъде готов до края на ноември

Мостът при Видин-Калафат (Дунав мост II) ще бъде завършен до края на ноември. Такава е уговорката с изпълнителите на проекта – испанската “ФСС”, и темповете, с които се работи, показват, че тя ще бъде спазена. Това съобщиха във Видин в понеделник министрите на транспорта Ивайло Московски и на еврофондовете Томислав Дончев по време на инспекция на строителството на съоръжението.

Възможно е единствено в този срок да не приключи асфалтирането на моста и поставянето на изолацията, които изискват определена температура на въздуха, за да се работи, уточни Московски.

До момента изпълнението на проекта е 72 процента, а на прилежащата инфраструктура – 88 процента. Изплатена е 85 процента от стойността на договора.

До 10 дни от Министерския съвет ще бъде разрешена още една концесия за добив на материали за строителството на моста и с това всички технически въпроси по изграждането на съоръжението са решени, каза Томислав Дончев. Оскъпяването на моста за сметка на България е близо 26 млн. лв., припомниха министрите.

Изграждането на моста се финансира с над 225 млн. евро от ЕС, хазните на България и Румъния, както и банкови заеми.

В момента се изготвя проект за разширяване на участъка от международния път "Е 79" от Димово до Ружинци, където се образува “тапа” преди моста. Въпреки че тя не е включена за изграждане в този програмен период на ЕС, през 2014 година ще започне нейното изграждане, казаха министрите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?