Дунав мост ІІ ударил фериботния бизнес

Дунав мост ІІ ударил фериботния бизнес

Заради нереално ниските такси за преминаване през пуснатия в средата на юни Дунав мост ІІ при Видин и Калафат трафикът през фериботните комплекси в региона силно е намалял и дори на Ферибот-Видин са закрити вече 80 работни места. Това съобщи в сряда Добри Радев, управител на фериботните комплекси при Видин и Оряхово, цитиран от агенция "Фокус".

"Тези близо 80 души вече са на борсата. Ако таксата беше по-справедлива, щеше да има възможност да се лавира и хората да продължат да работят. При това положение фериботният превоз в България фалира. Нека мостът да го има, но нека и цената да е реална и доказана икономически”, коментира Добри Радев.

Трафикът през Ферибот-Оряхово също е намалял драстично и никой не може да каже дали няма да се случи същото като с Ферибот-Видин.

"В момента и от двете страни на река Дунав текат съкращения, за да може фериботният превоз да продължи да съществува в тази криза, която беше създадена изкуствено след откриването на Дунав мост ІІ”, допълва Радев.

По думите му дори таксата на Ферибот-Оряхово вече е намалена и за тежкотоварни автомобили тя е 49 евро. В същото време за преминаване пред Дунав мост ІІ тировете плащат по 37 евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?