Дунав проби защитна дига край Видин

Отвор с големина 20 метра е направила в петък река Дунав в защитна дига, в района на местността "Чобанкюприя" край град Видин. Това съобщи управителят на "Напоителни системи" Александър Цветков.

Пробивът е станал на мястото на бракувана помпена станция, която е неизползваема от началото на 70-те години. Причина за инцидента е просмукалата се влага от защитния насип и ръждясалите тръби на бракуваната помпена станция, уточни Цветков. По принцип нивото на реката е спаднало със 6 см от вчера и е 820 см, което е на ръба на критивната точка на водния стълб.

Бързата намеса на специалисти от "Напоителни системи" и "Гражданска защита" са предотвратили разширяването на отвора. Аварията е овладяна и пробивът е затиснат.

В писмо до Комисията за бедствия и аварии областният управител на Видин е поискал спешно да бъдат отпуснати 100 000 лева, за да се възстанови защитното съоръжение в района. По време на аварията е съществувала сериозна заплаха за заливане на крайните квартали във Видин, съобщиха от "Напоителни системи".

Край Николпол обаче продължава повишаването на нивото на река Дунав. За последното денонощие покачването е със 6 см и е достигнало 737 см. До критичната точка от 800 см има още резерв.

Просмукалата се през почвата вода е успяла да наводни отново избените помещения на четири административни сгради и десетина къщи. В мазетата има между 4 и 10 см вода. В низината край града, след повишаване нивото на подпочвените води, са наводнени 100 декара с пасища и 100 декара с люцернови насаждения и други площи, които са подготвени за сеитба.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?