Дунав продължава да се покачва край Видин и Лом

Нивото на Дунав край Видин отново стигна 850 см в сряда, като за последните 24 часа се повиши с 16 см, съобщиха от пристанище - Видин. Отчетеният воден стълб край Ново село (на километър 833 на  Дунав) е 789 сантиметра.

Продължава денонощното наблюдение на дигите и защитните съоръжения в района.

Непрекъснато се отводняват терени с всичките осем помпени станции и изградените два допълнителни пункта в дунавските села Ботево и Симеоново.

От сряда в обходите и наблюдението на 40-километровите защитни съоръжения във Видинско се включват 20 души по програмата за временна заетост.

Остава в сила забраната за движение по главния път Видин-Монтана в  отсечката Видин-Ботево-Арчар, където около 200-300 метра от пътя са под вода, достигаща на места 15 см.

С 26 см се е повишило нивото на Дунав при Лом през последното денонощие и в сряда сутринта са измерени 842 см.

На заседание във вторник вечерта в Лом на постоянната общинска комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи и на кризисния щаб на пристанище Лом е решено, ако Дунав стигне 850 см, в района на пристанището, където има нисък участък от 20 метра, да бъде изградена временна земно-насипна дига.

Според експертите на комисията най-вероятно изграждането на защитното съоръжение ще започне още следобед в сряда.

Заради високото ниво на Дунав и просмукването на вода зад дигите в момента са залети 5000 декара пустеещи земи край Лом и селата Орсоя, Долни Цибър и Станево.

Няма опасност от заливане на селища и обработваеми земи в общините Лом и Вълчедръм, заявиха от Гражданска защита в Монтана.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?