Дунав продължава да се покачва, но по-бавно

Дунав продължава да се покачва, но по-бавно

Нивото на Дунав в акваторията на Видинското пристанище все още е над критичната точка от 850 сантиметра. В сряда измереният воден стълб край града е 858 см, което означава, че повишението е 4 см, в сравнение с вчера. Забелязва се обаче забавяне в темпа на нарастване нивото на реката, което през миналите няколко дни се увеличаваше с по около 10 см дневно, съобщиха от Гражданска защита. Критично е положението и край Ново село, където Дунав е достигнал 798 см.

Във Видинско още са в сила всички мерки, предвидени за защита на населението при високо ниво на Дунав. Продължава денонощното наблюдение на защитните диги. Заедно с дежурните екипи на "Напоителни системи" и Гражданска защита в обходите и поддръжката на насипите участват и 20 безработни, наети по програмата за временна заетост, информираха от общината.

Край Никопол реката се е покачила с 3 см и е достигнала ниво от 740 см. До критичните 800 м обаче има още голям резерв. Няма промени в състоянието на сградите в ниската част на града, където водата е просмукала през почвата и е проникнала в основите на приземните етажи на обществени и частни постройки. От няколко дни са наводнени с 1020 см мазетата на  общината, болницата, медицинския център и всички частни домове в този район, припомниха от кметството.

Край Лом нивото на реката е 849 м, увеличението е  3 см в сравнение с вчера. Залята е брегова ивица от около километър, наводнени са доста земеделски площи, остава наводнена ниската част на пристанището. Гражданска защита днес ще извърши оглед на дигите. 

Силистренската община е в повишена готовност за действия заради повишаването на нивото на Дунав, което достигна 729 сантиметра. До критичната точка остават 47 сантиметра. Създадена е оперативна група за действия при наводнения и кризисни ситуации в района на дигите край Айдемир, Сребърна и град Силистра.

Заради високото ниво на реката избиха подпочвени води в Дунавската градина в града и в земеделски участъци в Айдемир.

В следобедните часове Дунав заля 20 метра от пристанището на Оряхово. Засегнати са кеят и основите на крановете, с които се извършват товаро-разтоварните работи на ферибота, както и захранващите бункери с електрическа енергия. Положението не е критично, тъй като портът се захранва с проводници с ток по въздушен път, обясниха от Гражданска защита. От там допълниха, че опасност за населението няма, че следят нивото на реката и имат готовност да реагират адекватно на ситуацията.

Земеделски земи, намиращи се близо до река Дунав в Козлодуй, са залети от водата, съобщиха от Гражданска защита. Терените са засети със земеделски култури и лозя. Застрашена от наводнение е една къща, която се намира на брега на реката. Около нея е изградена временна дига от 100 чували с пясък.

В момента се наблюдава застой на нивото на реката, като само в някои участъци има разливи от 50-100 метра. Върху дигите в района се извършва денонощно наблюдение, каза кметът на града Милко Торбов. Вчера и днес  кметовете на крайдунавските градове, заедно с екип на Гражданска защита - Враца, извършват обход и проверка на дигите в района.

Споделяне

Още от България