След наводненията в Сърбия и Босна:

Дунав се покачва, високите води няма да са критични, но ще се задържат месец

От Белград са поискали от нас редовна доставка на ток заради изключените централи

Разлив на Дунав край Русе. Сн. БГНЕС

След тежките наводнения в Сърбия и Босна и Херцеговина равнището на река Дунав и в българския участък започна да се покачва, като няма да достигне критичните стойности от 2006 г. Във вторник кризисният щаб в Русе, свикан от кмета на града Пламен Стоилов, се събра на извънредно заседание, на което директорът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Георги Георгиев, обяви, че при Русе през 2006 г. Дунав е стигнал 912 см.

Той обясни, че разликата от 2006 г. е, че сегашните високи води ще се задържат за по-дълго - около месец, и ще оказват въздействие на дигите.

"Хидровъзелът "Железни врати-1" в Сърбия пропуска в момента от 11 600 до 11 800 куб. м вода в секунда, които навлизат в българския участък на реката. Това е с около 4500 куб. м повече от нормалното. Очакваме в събота през нашия участък да премине водно количество от 15 000 куб. м в секунда, което предполага равнище от 800 см", обясни Георгиев.

По думите му тенденцията е нивото да продължи да се покачва с малки темпове. Така в средата на следващата седмица се очаква при Русе то да стигне между 820 до максимум 850 см, ако няма нови валежи в Сърбия. Днес край Русе нивото е 728 см спрямо условната кота "нула".

За Русе критичната точка е 820-830 см, при която ще започне да се залива площадката на пристанище "Русе-Запад". Ръководството му вече е предупредено, за да прибере техниката и товарите си.

По време на заседанието стана ясно, че при много високи нива земеделските земи в района на село Ряхово са най-застрашени от заливане. Отделно голяма част от дунавските диги са обрасли с растителност, което затруднява огледа им.

Ще бъде въведено денонощно наблюдение по река Русенски Лом, тъй като високото ниво на Дунав подпира и забавя течението ѝ. Това може да доведе до проблеми в районите на село Басарбово и на кварталите "Средна кула" и "Долапите".

Кметът на Басарбово Николай Колев обясни, че има видими пукнатини по пешеходната част на мост от републиканската пътна мрежа.

По същото време от Главната инспекция по труда предупредиха, че обилните валежи в страната в последния месец създават повишен риск от наводнения в мините и рудниците. За това инспекцията е предупредила ръководствата на 16-те мини в страната.

Помощ за пострадалите в Сърбия и Босна

Европейският комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и действия при кризи Кристалина Георгиева е предала в сряда в Белград на министъра на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович помощ в борбата с наводненията, предаде агенция Танюг. Тя бе и в един от най-пострадалите градове Обреновац.

Георгиева посети щаб за извънредни ситуации и предаде генератори, нагреватели за вода, душове за извънредни ситуации, които са дарение от Мисията на ЕС в Косово (ЕУЛЕКС). Тя заяви, че на разположение на населението в застрашения регион е предоставен хеликоптер за снабдяване и добави:

Стефанович е благодарил на Европейската комисия за дарението, което ще позволи на над 1000 домакинства да получат електричество.

Сръбското правителство обяви днешния и следващите два дни за дни на траур в памет на жертвите от незапомнените наводнения. Повече от 230 обучени спасители от ЕС работят в районите на бедствието. Българският екип, който замина преди дни, се грижи за отводняването на село Ракитово край Ягодина.

Същевременно пред БНР вицепремиерът Даниела Бобева изрази съболезнования към близките на жертвите от наводненията в Сърбия.

България продължава да помага на бедстващите, добави Бобева и изброи фирмите, които са предоставили помощ. Вицепремиерът заяви още, че Сърбия е поискала България да предостави и ток.

"Водят се дискусии между Министерството на икономиката и съответните власти в Сърбия. Ние, разбира се, аварийно подаваме, където е необходимо, ток. Имаме спогодба със съседните държави, но се опитваме да уредим и регулярни доставки, ако е необходимо, тъй като, доколкото разбираме, са наводнени основните централи в Сърбия", отбеляза тя.

Споделяне

Още от България