Дунав заля ниви и пътища край Видин и Лом

Дунав заля ниви и пътища край Видин и Лом

Продължава опасно покачването на нивото на река Дунав и във вторник, достигайки нови рекордни за годината височини на водния стълб на различните места по българския бряг. На много места реката прехвърли защитните диги, край Видин и Лом водите заляха ниви и затвориха пътища.

В българския участък на реката навлязоха най-високите води от втората вълна, образувана от проливни дъждове в Централна Европа. Край Видин дебитът е близо 13 000 куб м в секунда и нивото се покачи с още 10 см., достигайки нива от 844 см.

Придошлите води потопиха участък от пътя Видин – Лом при село Арчар. Шосето се намира под 12 см вода и отсечката е затворена за движение, като е организиран обходен маршрут по път Е-79 Димово-Ружинци-Лом.

Продължава разливът от защитната дига при видинското село Куделин и под вода се намират 500 дка посеви. Засегнати с по-малка степен са още стотици декари, проблемът е, че производителите нямат застраховки и унищожената продукция няма да бъде компенсирана.

Подпочвените води са проблем на много места във Видинската низина.

Край Лом ситуацията също е тревожна. За денонощие нивото на реката там се увеличи с 9 сантиметра и тази сутрин достигна 844 сантиметра. Четири крана в пристанищния комплекс са спрели работа.

Водата вече е заляла Белия кей и в този участък от порта е изключено електрозахранването, за да се избегнат аварии. Под вода е и част от Дунавския парк в града.

Продължава отводняването на помпената станция в ломското село Добри Дол, която водоснабдява града и още четири села с питейна вода. Осем помпи изтеглят водата, която е наводнила части от водното съоръжение. От Гражданска защита увериха, че няма опасност станцията да спре работа, тъй като през последното денонощие там не е имало покачване на водното ниво.

От кризисния щаб в Лом съобщиха, че имат готовност да започнат изграждането на защитни диги. Вероятно това ще стане ако нивото на реката достигне 850 сантиметра. Засега обаче това не е необходимо.

Край Оряхово нивото се е покачило с 11 см за 24 часа до 698 см. При Тутракан водите са с 10 см по-високи, достигайки 775 см. Ако продължи тенденциите за прииждането на Дунав, водите може да залеят глада, тъй като липсват защитни диги.

При Ново село нивото на река Дунав е 790 см, като покачването е с 12 см, във Видин – с 6 см. до 840 см.
Има реална опасност реките Русенски Лом и Дунав да залеят Русе. Нивото на граничната река се повиши с 9 см и вече е 754 см. Областният щаб за предотвратяване опасности от наводнения се събра на заседание. Въведено бе денонощно наблюдение над водите, тъй като се очаква критичната точка на нивото да бъде достигната след няколко дни.

На фона покачващото се ниво на реката във вторник по инициатива на Международната комисия за опазване на Дунав се отбелязва Деня на река Дунав. Мотото на празника тази година е "Да бъдем активни за опазване на река Дунав".

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?