Дунав започна да залива порт Лом

Дунав започна да залива порт Лом

Дунав започна да залива ниските части на пристанище Лом, предаде в петък БНР. Нивото на реката в този район надхвърли критичната стойност от 820 см. От 2000 г. не са отчитани толкова високи води на Дунав край Лом.

Сутринта водният стълб бе 817 см и от Гражданска защита започнаха изграждането на временна дига в района на пристанището, където има 20-метров нисък участък и опасността от заливане е най-голяма. Точно там по-късно започна да прииждат водите на реката, но дейностите по вдигането на защитния насип продължават, а екипите на Гражданска защита действат по изискванията на трета степен на готовност при опасност от заливания. Съоръжението може да предпази града и при достигане на ниво на реката от 950 см. 

Все още няма залети земеделски земи и непосредствена опасност за населението на Лом. За съботния ден обаче прогнозите са за покачване на нивото на Дунав до 833 см

Във Видин водите на реката са високи 829 см. Има аванс от 21 см за достигане на критичните 850 см, при което се преминава към втория етап от оперативния план на местната комисия за защита на населението при бедствия и аварии. Има опасност от заливане на пътя София-Арчар, тъй като само още 15 см са нужни на Дунав, за да стигне платното. Представители на КАТ и на "Пътно управление" във Видин оглеждат шосето, тъй като може да се наложи още в путък то да бъде затворено за движение. Ако се предприеме такава мярка, автомобилите ще се отклоняват през съседни села или през участък в ремонт по главен път Е-79, обясниха от кметството. Край гребната база на града се строи временна дига, за да се намали рискът от прииждащите води.

Край Русе и Силистра Дунав се е покачил с 10 см през последното денонощие. От Агенцията за проучване и поддържане на реката очакват до средата на следващата седмица нивото на реката край Русе да достигне до 750 см, което е с метър под критичното.

Споделяне

Още от България