Дупката в бюджета на военното министерство спешно закърпена с 28 млн. лв.

Дупката в бюджета на военното министерство спешно закърпена с 28 млн. лв.

Правителството постанови до 28 декември държавният холдинг "Терем" ЕАД - София да внесе в републиканския бюджет 12.642 млн. лв, които ще бъдат използвани за погасяване на задължения на Министерството на отбраната (МО). Сумата е от допълнителните резерви на дружеството, в което влизат осем военно-производствени и ремонтни дружества.

В края на ноември по предложение на финансовото министерство правителството одобри държавните дружества да внесат в бюджета половината от допълнителните си резерви. Мотивът за решението бе тежкият недостиг на средства за плащане на неотложни нужди.

С друго решение от сряда правителството осигури 15 млн. лв. от икономии в бюджетите на министерствата и държавните агенции за изплащане на обезщетения при пенсиониране на служители от системата на МО, за компенсационни суми за ползване на жилища при свободно договаряне и за командировки в страната. От тази сума ще бъдат отделени средства и за командировъчни и издръжка на военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница, както и на служителите в щабовете на НАТО и ЕС.

Неотдавна военният министър Николай Младенов предупреди, че министерството ще завърши годината с 350 млн. лева задължения към наши и чужди доставчици, че има проблеми и със средствата, които се изплащат на военнослужещите при пенсиониране – 20 брутни заплати, и вероятно ще се мине към разсроченото им разплащане.

Холдинг "Терем" се отчита пред едноличния си собственик – държавата - със закъснение, след като предишният министър на отбраната Николай Цонев в качеството си на принципал "забрави" да плати дивидент на държавата, понеже взе решение за увеличаване на капитала на дружеството.

Това стана на 25 юни тази година, а увеличението бе с повече от 38 млн. лв., а "забравеният" за издължаване дивидент – около 19 млн. лв.

Според данните на сегашното правителство "Терем" е приключил финансовата 2008 г. със счетоводна печалба от 40.155 млн. лв. Допълнителните резерви, отразени в баланса му за същата година, са близо 76.5 млн. лв, а към 30 септември т.г. - 76.443 млн. лв.

Финансовите възможности на дружеството и наличните допълнителни резерви са позволили държавата да си поиска постановените в сряда средства, които влизат в бюджета на МО.

Само ден по-рано Софийската градска прокуратура съобщи, че е образувала досъдебно производство срещу Цонев за "неправомерно разпореждане със средства" заради решението му да увеличи капитала на "Терем".

Прокуратурата разследва по същия казус и бившия изпълнителен директор на "Терем" Жечко Петров, който вече бе обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери, свързано с поръчка за унищожаване на боеприпаси. Зам.-градският прокурор на София Роман Василев коментира неотдавна, че в "Терем" са решавали свои проблеми с държавни средства.

Споделяне

Още от България