"Дупката" в НОИ нараства на 6 млрд. лв.

Иван Нейков: Политиците жертват пенсионния модел заради изборите

Обявеният от правителството на Бойко Борисов курс към "щедрост" към пенсионерите сериозно ще разбалансира бюджета на НОИ, става ясно от предварителните разчети на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

42% от бюджета на НОИ ще се пълнят от данъци

"Дупката" между постъпленията от осигуровки и разходите за пенсии и обезщетения ще се вдигне на 6.2 млрд. лв. през 2021 г. на фона на 4.1 млрд. лв. през тази година, сочат сметките.

В последните години имаше трайна тенденция към стабилизиране на бюджета и свиване на ножицата между приходите и разходите на НОИ. В резултат "дупката" бе намаляла до 33% и се налагаше само 1/3 от разходите да се попълват от данъци. 

След обявения от ГЕРБ курс към "щедрост" обаче бюджетът на НОИ отново тръгва в посока разбалансиране. "Дупката" между приходи и разходи догодина се очертава да е около 42% или 6.2 млрд. лв., които ще трябва да се попълнят от данъци.

НОИ догодина ще изхарчи близо 15 млрд. лв. От тях за пенсии ще отидат 12.4 млрд. лв. на фона на 10.6 млрд. лв. тази година. Увеличаването на разхода ще е както заради вдигането на пенсиите на всички с 5% от 1 юли догодина, така и заради покачването на минималната пенсия от 250 лв. на 300 лв. и допълнителните добавки от по 50 лв. на месец до 31 март.

В същото време приходите от осигуровки догодина се очаква да бъдат с едва 300 млн. лв. повече в сравнени е с 2020 г. и да достигнат 8.35 млрд. лв.

Деница Сачева: Няма нищо предизборно в мерките

Увеличаването на пенсиите, минималната заплата и учителските заплати са част управленската програма и не са изненада. Няма нищо предизборно, каза социалната министърка Деница Сачева.

"В момента увеличаването на всички тези плащания и мерките, които предлагаме, са по-скоро свързани с Covid-кризата. Същото се отнася и за универсалните детски надбавки", посочи тя пред БНТ.

Сачева разясни, че пенсиите ще бъдат осъвременени с 5% по швейцарското правило, което ще влезе от юли. Това ще важи за всички.

"Нашето предложение в Закона за бюджета за ДОО е от 1-ви януари минималната пенсия да стане 300 лева, а максималната 1440 лева. А пенсионерите, които ще останат с 300.01 лева до 369 лева, това са 390 000 души за тях предвиждаме в допълнение да получат еднократно ваучери на стойност 120 лева за храна. Добавката от 50 лева продължава до края на месец март 2021 година", обясни Сачева.

Промяна в размера на майчинските надбавки няма да има.

"Стимулът в момента е по-скоро да се връщат хората на пазара на труда. В момента има нужда, знаете, различни са разговорите по тази тема - има хора, които биха искали по-бързо да се върнат към пазара на труда, има други, които биха искали да останат повече. В случая политиката, която можем да си позволим е да дадем универсални детски добавки, да направим така че без подоходен тест да се взимат помощите за първи и осми клас. Така че това са политиките, с които ние ще подкрепим семействата и децата", коментира Сачева.

"Правителството прави инвестиции в българската здравна система. По оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" до края на декември ще бъдат дадени 120 млн. лева за лекарите на първа линия срещу Covid-19. Договарят се нови 40 млн. лева за следващото тримесечие. Ще има възможност за закупуване на допълнителна техника по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси, като се договарят 145 млн. евро в момента", добави тя.

Иван Нейков: Пенсионната система получава крошета от политиците

Бившият социален министър и експерт Иван Нейков обаче е на мнение, че много голяма част от политическите сили са готови да пожертват пенсионния модел в името на по-добри резултати на изборите. "На всички избори пенсионната система получава такива крошета от страна на политици, които бъкел не разбират от осигурителна система", коментира той пред БНР.

"Бяха готови да пипат наред инструментите в осигурителния модел, само и само да получат благодарност от народа.Пенсионната система не е система за благодарност. Пенсионният модел е опората на всяко цивилизовано общество. И ако това общество е готово в името на десет депутата да пожертва тази опора, значи не е толкова цивилизовано", заяви Нейков.

В анализа си на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година Иван Нейков изтъкна, че не е ясна макрорамката на бюджета на НОИ, дават се отделни стъпки, но каква част от бюджета ще дойде от осигуровки, каква част от републиканския бюджет и ще расте ли "дупката" в НОИ – все още няма отговор.

"Само преди 2 седмици бяха съвършено други идеите, които се предлагаха за 2021-а от гледна точка на пенсиите от първия стълб на НОИ. Има промяна и то по посока на становищата на експертите – да се запази моделът във вида, в който съществува, да се следва корекцията, годишната, актуализират се съгласно швейцарското правило – това е добре.", посочи той.

По думите му действията, които се  предприемат под егидата "коронавирус" не променят статута на човек. "Тези стъпки няма да извадят никого от състоянието на бедност, на недоимък. Каква е целта тогава?  Ако ще похарчим милиарди, а няма да постигнем цел поне част от хората да престанат трайно да бъдат бедни, значи нещо друго се иска с тия пари да се направи. И кой знае защо през главата започва да ти минава мисълта – ааа, март месец избори", посочи Нейков.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?