Дупнишкият съд оправда подсъдим от "групата на братя Галеви"

Дупнишкият районен съд оправда в четвъртък близкия до братя Галеви Владимир Ангелов-Стъклето, обвинен за побой и отправяне на смъртни заплахи. В рамките на друго дело той е считан за част от групата за изнудване и рекет на Ангел Христов и Пламен Галев. Решението може да бъде обжалвано в срок от 14 дни пред Окръжния съд в Кюстендил.

Освен за участие в групата на национално прочулата се дупнишка двойка Галеви, Стъклето бе обвинен за нанасяне на лека телесна повреда на служителя на автогарата в града Иван Дончев и за отправяне на заплаха за убийството срещу майката му Йорданка Дончева. Съдът в Дупница издаде оправдателната присъда по този случай заради липса на достатъчно доказателства.

Делото за организирана престъпна група за рекет и изнудвания срещу Ангел Христов и Пламен Галев, както и техните служители Стъклето и Апостол Чакалов, предстои да се гледа от Окръжния съд в Кюстендил. Първото заседание е насрочено за 23 септември.

Обвинението се крепи основно на показанията на местния бизнесмен Пламен Манолов, който заяви, че в продължение на години е трябвало да дава отчисления на групата. Впоследствие той е бил принуден да прехвърли и дела от таксиметровата си фирми именно на Стъклето.

Неофициално в магистратските среди в София се говори, че поне на първа инстанция в делата срещу Галеви и техните приближени не може да се очакват осъдителни присъди, тъй като те се гледат от съдилищата в Дупница и Кюстендил.

Наличието на "обслужващи магистратури" бе сред причините главният прокурор и председателите върховните съдилища да поискат ръководителите в системата да нямат право на поредни мандата на едно и също място.

Споделяне

Още по темата

Още от България