Дупница губи 3 млн. лв. от ЕС за ремонт на градския център

Общината е глобена с 0.5 млн. лв. по друг европроект – за саниране на училища

Дупница ще загуби около 3 милиона лева европейско финансиране по проекта за ремонт на градския център заради забавянето му, и ще бъде глобена с половин милион лева заради нарушения при изпълнение на проекта за саниране на училища и детски градини. Това става ясно от стенограмата на Министерски съвет, състоял се в Кюстендил в сряда.

Срещу екипа на бившия кмет на града Атанас Янев вече има сигнал до прокуратурата заради проекта за внедряване на енергоспестяващи мерки, а от думите на регионалния министър Лиляна Павлова става ясно, че Янев трябва да се разследва и заради реконструкцията на градския център.

“Проектите по Оперативна програма “Регионално развитие”, по които община Дупница е работила и продължава да работи не са малко – около 46. За съжаление това, което остана като наследство, води до едни финансови корекции, които и при иначе тежкия финансов момент, в който е общината, оказват сериозно за нас притеснение”, казва пред министрите кмета на града Методи Чимев. Кандидатът на ГЕРБ спечели изборите през октомври 2011 г.

Министър Павлова уточнява, че ситуацията в Дупница е “много тревожна и много неприятна”.

“Единият проект е за енергийна ефективност в училища и детски градини – проект, в който имаме установени дискриминационни условия, след като вече е изпълнен и по принцип в такива случаи финансовата корекция е 25% от стойността, а стойността на проекта е 5 милиона. Това, което единствено успяхме да постигнем в посока подкрепа на общината, беше да я намалим на 10%, но това пак е половин милион. Общината няма тези средства, не може да ги плати, но в същият момент е длъжник и ние нищо не можем да направим”, казва Павлова.

Проектът е възложен на дупнишката фирма “Астрой Глобъл Комерс”. Новото ръководство на общината установява, че изпълнителят е получил 1 млн. лева над актуваните строително-монтажни дейности. Ремонтът на училищата и детските градини е финансиран както с пари от ОПРР, така и със заем в размер на 2.2 млн. лева от фонд “Енергийна ефективност”, който общината трябва да изплаща.

Проблемът е много по-сериозен при вторият проект – за ремонт на градския център. “Един много голям проект на Дупница, той е със стойност 3 милиона. При него имаме огромен проблем, тъй като говорим за улично осветление, градска среда, велоалеи и като цяло облагородяване на центъра на Дупница”, казва Павлова.

Първа копка на проекта, възложен на Обединение “Градско строителство – Дупница”, е направена на 24 юни 2011 г. от председателя на парламента Цецка Цачева, а крайния срок за изпълнение е 16 юли 2012 г.. Общината обаче изпраща молба до регионалното министерство да спре да тече срокът на изпълнение на проекта със задна дата – август 2011 г. Причината е, че при старта на ремонта, газификацията на града стига до центъра и той е разкопан. Сдружението, включващо фирмите “Стройинженеринг 94”, “Асфалтинг”, “Димов къмпани” и “Лирекс БГ”, на практика не може да извършва никаква дейност. В началото на септември 2011 г. работата по проекта е прекратена, а пернишката “Стройинженеринг” пуска наетите работници в неплатен отпуск без дори да им изплати изработеното.

“И тук сме малко в параграф 22, защото ние нямаме право да спрем проекта със задна дата, още повече с аргумента газификация, защото това не е форсмажор, това е част от инвестиционната програма на града. А ако не се направи някакъв график за бърза газификация на три смени работа и до юли да е изпълнен проектът такъв, какъвто е заложен, общината няма да получи това финансиране и градът ще си остане разкопан и в същия вид”, казва Павлова.

Чимев уточнява, че компанията, изпълняваща газификацията - “Рила газ” - е потвърдила, че ще приключи работата си в центъра на 15 май. За два месеца обаче няма как да се изпълни европейският проект, допълва той.

“Единственият вариант е да прекратим проекта и финансирането”, отговаря Павлова.

Вътрешният министър Цветан Цветанов се включва в разговора като казва, проблемът с глобата от 500 хил. лева може да бъде решен с помощта на държавата. Той се обръща към министър Павлова с молбата да поеме ангажимент да мобилизира компетентните органи и изпълнителят да се изпълни проекта в срок и да се спаси европейското финансиране.

“Ние ангажимент не можем да поемем. Единствено ако се вместят в срока 16 юли. В противен случай автоматично се прекратява договорът и губят парите”, казва Павлова.

Има още по-голям проблем, продължава тя. “Когато е одобрен за финансиране този проект за градската среда на града, е подписана декларация от кмета по чл. 313 с ясното съзнание, че носи наказателна отговорност, че цялата подземна инфраструктура на града е подменена или поне няма да бъде променяна две години по време на изпълнението и три години след изпълнението на проекта. Паралелно с това сега искаме с форсмажор да спрем проекта, защото всъщност ще го газифицираме. Това директно трябва да го дам на прокуратура, което означава да спра финансирането. Така че или се газифицира и го правят в срок, или наистина губят парите и всичко отива в прокуратурата”, казва в заключение Павлова.

В дискусията се включва и министърът на образованието Сергей Игнатов, който припомня на кмета Чинев, че общината дължи 800 хил. лева за финансиране на училищата през 2011 г. и крайният срок за плащане е юни 2012 г. Чинев отговаря, че в министерството е изпратен погасителен план и ангажиментът ще бъде изпълнен.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?