души загинаха при експлозия на камион в Румъния

Движението по европейски път 85 в района на село Михайлещ, на 70 километра североизточно от Букурещ, е спряно след експлозията, предаде Медиафакс, цитирана от БТА. Пътуващите в посока Букурещ-Бузъу се отклоняват по заобиколни маршрути, тъй като експлозията е направила в пътя кратер с дължина 35 метра и дълбочина около 10 метра. Движението може да бъде възобновено в понеделник вечерта.

Местните власти опитват да възстановят и електрозахранването в района, което бе прекъснато след като експлозията събори два стълба с високо напрежение. Причинени са материални щети на десетки къщи в Михайлещ.

Полицията, главната прокуратура, криминалисти, префектурата, правителството и местните власти работят по изясняване причините за инцидента. Властите разследват вероятните причини, като не изключват възможността шофьорът да е заспал зад волана или да се е спукала гума.

Камионът се преобърнал в 4:56 минути тази сутрин, възникнал пожар, а след това и експлозия. Взривът се е чул в град Бузъу, на 35 километра от мястото на произшествието. Местни жители казаха, че небето станало червено след експлозията, а димът можел да се види от 15 километра.

Превозваният от камиона амониевият нитрат е твърдо, безцветно вещество, разтворимо във вода и много опасно, тъй като поддържа горене и може много лесно да експлодира при затопляне. Не е необходима висока температура, за да избухне амониевият нитрат, който се топи при 169,6 градуса по Целзий, отбелязва Медиафакс.

Изкуствените торове са произведени от химическия комбинат Должким и трябвало да бъдат доставени на селскостопанската компания Бееарсен в град Пятра Нямц.

Властите проверяват дали са спазени изискванията за превоз на опасни вещества и условията за намеса на пожарникарите.

Споделяне

Още от Свят