Два атентата и земетресение в Пакистан

Най-малко шестима души са загинали, а девет са ранени в петък сутрин при самоубийствен атентат срещу военен комплекс близо до град Камра в източния пакистански щат Пенджаб, предадоха осведомителните агенции. Четирима от загиналите са цивилни, а двама са военнослужещи от пакистанските военновъздушни сили.

Атентатът бил извършен близо до военен авиационен комплекс в района на Камра, на около 50 километра от столицата Исламабад. Според първоначалните сведения нападателят камикадзе взривил натъпкана с експлозиви кола. Асошиейтед прес цитира полицейски източници, според които атентаторът карал велосипед, който се взривил до контролен пункт на път, водещ към военния комплекс.

Авиационният комплекс близо до Камра често се споменава от чуждестранни военни експерти като вероятно място за складиране на части от ядрени бойни глави или самолети за тяхното транспортиране в рамките на пакистанската ядрена програма.

Няколко часа по-късно най-малко десет души бяха ранени при атентат с кола бомба пред ресторант в пакистанския град Пешавар. Колата избухнала на паркинга на ресторанта в квартал Хаятабад.

Същевременно страната бе засегната и от силно земетресение, при което по данни на местните власти са загинали петима души. Въпреки че епицентърът на труса с магнитуд 6.5 беше в съседен Афганистан, той бе усетен в различни райони на пакистанската провинция Пенджаб и в столицата Исламабад. Страхувайки се от нови трусове, много пакистанци напуснали домовете си и прекарали част от нощта на улицата.

Афганистанското министерство на вътрешните работи съобщи, че в страната няма данни за пострадали или нанесени материални щети.

Споделяне

Още от Свят