Два дни избори: Ще се разхождат ли в тъмното депутати-торбалани?

Два дни избори: Ще се разхождат ли в тъмното депутати-торбалани?

"Предложението при епидемична ситуация да се гласува два дни наистина представлява Параграф 22, защото не е ясно как ще бъде организиран изборният ден".

Това каза пред бТВ говорителят на ЦИК Таня Цанева, която бе избрана от квотата на БСП.

Тя добави, че ако това предложение все пак бъде прието, ЦИК ще трябва да създаде правила.

"Това, което ГЕРБ предлага ще бъде похищение, пладнешки обир на гласовете на българските граждани. Комбинацията от връщане на хартиените бюлетини и удължаване на изборния ден, те ще имат възможност през нощта между двата дни да дописват и надписват и да добавят бюлетини. Ще се движат депутати като торбалани с черните чували. Това са изключително опасни поправки", каза бившият омбудсман и настоящ лидер на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова, която бе в студиото с Цанева.

Освен изборите да може да се провеждат в два последователни дни при обявена извънредна епидемична обстановка, каквато има в момента, ГЕРБ предлага в секциите с над 300 избиратели, освен с машини да се гласува и с хартиени бюлетини. Действащият Изборен кодекс предвижда в тези секции да се гласува само с устройства.

От партията на Борисов прехвърлят и отговорността за машинния вот изцяло на ЦИК, която ще трябва да определя дори "техническите извиквания към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинното гласуване". В проекта на ГЕРБ не е предвидено и къде ще се съхраняват машините преди изборите, записано е само, че избирателната комисия си осигурява.

Според Цанева произвеждането на избори с машинно гласуване е държавна политика.

"Машините би трябвало да се придобиват от държавата, трябва да има добро сътрудничество, защото изборите са произвеждат не само от ЦИК, но и от много други органи", добави тя.

Членът на ЦИК обобщи, че в законопроекта има два положителни момента - че одитът и сертифицирането се възлагат на държавен орган и се опростяват протоколите на избирателните комисии.

По думите ѝ, въпреки усилията за обучение на членовете на секционните избирателни комисии, протоколите не са добре попълнени и са правени корекции, но не и манипулации. Грешките са от тип, който не влияе на изборния резултат, категорична беше Таня Цанева.

По време на разговора стана дума и за опита на протестиращи, сред които и Манолова, да влязат на заседание на ЦИК, за да поискат да бъде започната процедурата за купуване или наемане на машини.

Цанева обясни, че хората не са били пуснати на заседанието, защото нямат право да присъстват на него.

"ЦИК прилага изборния закон, в него се упоменава коя категория лица могат да присъстват на заседанията. Ако сдружение или граждани искат да проведат среща с ЦИК, най-вероятно ще направим такава среща", каза Цанева. 

Споделяне

Още от България