Два дни преди изборите Оланд продължава да води пред Саркози

Два дни преди изборите Оланд продължава да води пред Саркози

Социалистът Франсоа Оланд остава предпочитаният от французите кандидат преди първия тур на президентските избори, показват резултатите от социологическо проучване на агенцията CSA, цитирано от Франс прес.

На първия тур в неделя 28 на сто от французите ще гласуват за Оланд, а 25 на сто за сегашния президент Никола Саркози. Според допитването, направено на 18 и 19 април сред 1134 души, на втория тур социалистическият кандидат се очертава като победител с 57 на сто от гласовете (с 1 на сто по-малко в сравнение с анкета, направена 48 часа по-рано от същата социологическа агенция) срещу 43 на сто (с 1 на сто повече) за Саркози.

Зад Оланд и Саркози се нареждат кандидатите на крайната десница Марин льо Пен и на радикалната левица Жан-Люк Меланшон съответно с 16 и 14,5 на сто подкрепа. На пета позиция с 14,5 на сто е центристът Франсоа Байру.

Близо 38 на сто от анкетираните обаче, което е голям дял само няколко дни преди гласуването на първия тур, заявяват, че могат да променят мнението си до неделя, докато за втория тур делът на колебаещите се спада на 23 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят