Два германски изтребителя се сблъскаха

"Юрофайтър", сн. архив

Един пилот загина, след като два изтребителя "Юрофайтър" се сблъскаха днес в небето над Североизточна Германия, съобщи местната телевизия "Ен те фау".

За пилота на другия самолет се съобщава, че е катапултирал благополучно.

Изтребителите, които са на германските военновъздушни сили, летели без въоръжение, когато се сблъскали във въздуха в района на военната база Лаге в източната провинция Мекленбург-Предна Померания, заявиха ВВС на Германия.

"Заедно с трети "Юрофайтър" те изпълнявали мисия по въздушен бой", допълни германската военна авиация. "Пилотът на третия "Юрофайтър" наблюдавал сблъсъка и съобщил, че два парашута се спуснали към земята", се съобщава още в комюникето.

Местното радио "Остзевеле" съобщи, че малко след катастрофата единият от пилотите е бил намерен жив на короната на дърво.

Полицията обаче заяви пред "Ен те фау", че другият пилот е загинал.

"Остзевеле", което първо съобщи за катастрофата, публикува видеозапис, направен от слушател, и посочи, че на него се виждат два стълба пушек, издигащи се на известно разстояние един от друг от всяко от местата, на които самолетите са се разбили.

"Остзевеле" посочи, че около района на катастрофата са се разпилели отломки, които при падането си причинили малък горски пожар.

Засега не са известни подробности за обстоятелствата около катастрофата. Около 400 самолета "Юрофайтър" - произведени от консорциум на "Ербъс", "БАЕ системс" и "Леонардо" - са на въоръжение по света.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?