Два големи завода в Търговище спират работа

Два големи завода в Търговище спират работа. Единият е “ЛВК Винпром” АД заради отнет лиценз след системни нарушения. Другият е на Кока Кола, който прекратява дейността си заради консолидацията на производствената инфраструктура.

 

Без работа ще останат около 300 души. Нивото на безработица в Търговище е едно от най-високите в страната - около 20% при 13% средно за страната, по данни на НСИ.

 

Разрешителното на “ЛВК Винпром” е отнето след установени системни нарушения, съобщи Дарик Финанс. В момента служителите на митническата администрация провеждат предварителната инвентаризация свързана с прекратяване на лиценза. На улицата остават над 300 души, повечето от които са тесни специалисти в областта на винопроизводството.

 

Заводът за производство на безалкохолни напитки от марките на Кока-кола ще бъде закрит през есента, съобщиха от “Кока-кола ХБК България”. Производствената им база от Търговище се мести в Костинброд с цел оптимизация. Причината за затварянето на завода са намалелите продажби на безалкохолни напитки в страната през последните 3 години.

 

Преструктурирането ще засегне 55 служители, като от българския филиал на Кока Кола твърдят, че няма да има съкращения. На служителите ще бъдат предложени 30 постоянни и повече от 32 сезонни работни места в Костинброд и други локации на компанията. Трудовите договори на служителите, които не поискат да се преместят, ще бъдат прекратени като те ще получат по-високо обезщетение от предвиденото в закона.

 

Центърът на “Кока Кола” в Търговище ще продължи да работи като складова база и отдел продажби.

 

Другите два големи завода в Търговище, които продължават да работят са за акумулатори и плоско стъкло.

Споделяне

Още от Бизнес