Два инцидента на ж.п. прелези станаха за по-малко от 2 часа

Два инцидента на ж.п. прелези станаха за по-малко от 2 часа

Два инцидента на железопътни прелези са станали в петък за по-малко от два часа при спусната бариера и задействана звукова сигнализация. За щастие няма жертви, но са нанесени материални щети, съобщи Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

Първият инцидент се е случил в 10:58 часа на прелез между гарите Калояново и Граф Игнатиево. При опит за преминаване при спуснати бариери лек автомобил е ударен в задната му част от преминаващия пътнически влак, пътуващ по направление Карлово - Пловдив.

При инцидента няма пострадали, но има нанеси леки материални щети по локомотива. Автомобилът е избягал от местопроизшествието.

Вторият инцидент е от 12:30 часа между гарите Суворово - Девня. При преминаване през прелеза в района при редовно задействана звукова и светлинна сигнализация, указващи приближаването на влак, лека кола прави опит за преминаване без да зачита подаваните от съоръжението сигнали.

Автомобилът е ударен от преминаващия пътнически влак, пътуващ по направлението Добрич - Варна. Няма пострадали. Инцидентът е довел до преустановяване на движението на влаковете и пътните превозни средства в района на прелеза за час и половина.

По този повод НКЖИ призовава шофьорите да бъдат внимателни при пресичането на ж.п. Прелези и да спазват правилата за движение по пътищата.

Всяко неспазване на Закона за движение по пътищата и преминаване при спуснати бариери или звукова и светлинна сигнализации е риск за живота на водачите на превозните средства и техните спътници, напомнят от НКЖИ.

Освен това се нарушава графика за движение на влаковете, отнема се от личното време на пътниците, ползващи железопътен транспорт и се предизвикват значителни икономически загуби за НКЖИ и железопътните оператори.

 

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?