Два изтребителя на САЩ ще охраняват небето ни за седмица от 9 септември

Мисията e "мирновременна" и ще продължи седмица, обяви Ненчев

Два американски изтребителя ще охраняват въздушното ни пространство от 9 септември в продължение на една седмица, обяви военният министър Николай Ненчев след заседанието на Министерския съвет (МС) във вторник.

"В тази мисия ще участват два американски самолета, които съвместно с нашите пилоти, ще извършват охрана на въздушното пространство. Цялата мисия, която ще продължи около седмица, ще бъде изцяло на разноски на САЩ. Българската страна не дължи нищо по този договор", разясни той.

По думите му засега не се предвижда вариант т.нар. Eър полисинг да бъде повторен, защото "разполагаме с достатъчно МиГ-29, които биха могли да се справят".

"В резултат на договора, който подписахме с Полша, в рамките на ноември ще получим последните два двигателя, т.е. общо шест, и ще имаме още три изправни МиГ-29. Въз основа на решение на Министерския съвет бяха отпуснати 69 млн. лева, чрез които след обществена поръчка ще придобием допълнително 10 отремонтирани двигателя за МиГ-29 или общо пет допълнителни самолета МиГ-29 ще имаме в рамките на тази година", добави Ненчев, определяйки мисията като "мирновременна по инициатива на НАТО".

Освен това правителството одобри и предложението на военния министър на мястото на влезлия в политиката бивш командир на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев да бъде назначен военният ни аташе във Вашингтон бригаден генерал Цанко Стойков.

"Днес беше утвърден ген. Стойков, нашият военен аташе в САЩ, който ще бъде предложен на президента за командващ на военновъздушните сили, което се надявам да се случи още в началото на следващия месец", коментира Ненчев.

Както е известно, Радев оваканти поста, след което бе издигнат за кандидат-президент от БСП. Сред официалните мотиви за оставката му бе именно намерението на правителството да повери охраната на въздушното ни пространство на чужди самолети.

Предложеният за негов наследник бригаден генерал Стойков служи в армията от 1987 г. Завършил е ВHВВУ "Г. Бенковски" със специалност "Летец пилот за ВВС". След това преминава през Военната академия "Г. C. Pаковски" и Военновъздушния колеж "Максуел" в Алабама, САЩ със специалност "Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили".

Споделяне

Още по темата

Още от България