Два кървави взрива прогърмяха и в Дагестан

Два кървави взрива прогърмяха и в Дагестан

Два дни след кървавите атентати в станции на московското метро при два последователни взрива в град Кизляр, в севернокавказката руска република Дагестан в сряда сутринта загинаха 12 и бяха ранени 23 души, съобщиха руските медии. Броят на жертвите продължава да расте. Сред загиналите са 8 милиционери, включително началникът на местната милиция Виталий Ведерников.

И двата взрива са предизвикани от терористи-самоубийци. Първият шофирал натъпкан с експлозиви автомобил "Нива". Той нарушил правилата за движение и когато пътни милиционери се опитали да го спрат, той увеличил скоростта и подкарал към центъра на града. Милиционерите го преследвали и почти го били настигнали, когато в близост до жилищен блок, училище и до сградите на милицията и на Федералната служба за сигурност, автомобилът се взривил. Загинали преследвалите го двама милиционери и случайно минаваща жена.

20 минути по-късно, когато на мястото на първи взрив се били събрали още милиционери, следователи, лекари и случайни минувачи, прогърмял вторият взрив. Бомбата била взривена от терорист, облечен в униформа на старши лейтенант от милицията.

На мястото се образувала яма с диаметър 6 метра и дълбочина 2 метра. При втората експлозия загиват полковник Ведерников, петима негови сътрудници и следовател. Ранените вероятно са десетки, като точният им брой е трудно да бъде установен, тъй като са откарани за лечение в различни болници.

Предполага се, че патрулът на пътната милиция, опитал се да спре автомобила "Нива", е объркал първоначалните планове на терористите, които вероятно са били насочени към граждански обекти.

Руският вътрешен министър Рашид Нургалиев разпореди най-добрите специалисти на ведомството в региона да бъдат изпратени в Кизляр, за да разследват терористичните атаки. По негово указание ще бъдат засилени мерките за сигурност на най-важните обекти и на оживените места в Дагестан.

Министърът не изключва, че експлозиите в Кизляр може да са били насочени срещу ученици от близкото училище или срещу служителите от градската милиция, чиято сграда също е недалеч от мястото на взрива.

Дагестан е една от размирните кавказки републики (заедно с Чечения и Ингушетия), където честота и броят на подобни атентати в последните години непрекъснато нарастват. Дълъг е списъкът на атентатите в Дагестан само от начаблото на тази година.

На 6 януари терорист самоубиец с кола "Нива", натъпкана с експлозиви, се опита да нахлуе в база на пътната милиция в столицата Махачкала. Специален екип, заминаващ да изпълнява задача, препречи с колата си пътя на престъпника. Последва експлозия с мощност от 50 до 70 килограма тротилов еквивалент. Загинаха петима милиционери, 24 души бяха ранени, припомня ИТАР-ТАСС.

На 11 януари служители на реда спряха в центъра на Махачкала лека кола "ВАЗ". Водачът и пътникът в нея оказаха въоръжена съпротива и бяха застреляни. Един милиционер бе ранен.

На 12 януари престъпници задействаха взривно устройство на магистралния газопровод Моздок-Казимагомед. Без газ останаха над 100 селища от руската република и град Дербент с общо население 215 хиляди души.

На 20 януари в с. Леваши престъпници стреляха по колата на Набигула Алиев от ръководството на районната данъчна инспекция, който бе тежко ранен.

На 5 февруари при експлозия на взривно устройство в град Избербаш загина Гапиз Исаев, началник на регионалния отдел за борба срещу екстремизма.

На 10 февруари престъпник задейства взривно устройство на железопътна линия в южно предградие на Махачкала.

На 11 март край Махачкала бе взривен товарен влак по линията Баку-Москва. 14 вагона дерайлираха, локомотивът бе повреден. Жертви и пострадали нямаше.

На 13 март при експлозия в град Хасавюрт бе разрушена част от сграда на местния съд.

На 14 март на магистралата от Хасавюрт до Бабаюрт бе взривена кола "УАЗ", с която пътуваха служители от отдела за вътрешна сигурност на компанията "Черноморсктранснефт", охраняващ петролопровода Баку-Новоросийск. Трима бяха ранени.

Споделяне

Още от Свят