Два консорциума дават предписания за ремонта на жп отсечки

Два договора за техническа помощ в рехабилитацията на железопътни отсечки подписа в сряда заместник-министърът на транспорта Весела Господинова с кандидатите, спечелили тръжните процедури. Общата стойност на двата договора е близо 10,5 млн. евро, от които над 8,9 млн. евро се осигуряват от предприсъединителната програма ИСПА.

Консорциумът “Систра” (Франция)/”Судоп Прага” (Чехия)/”Гетинса” (Испания)/”Транс Ел Инженеринг” (България)/ „Вектор-Бул” (България) ще оценява нуждата от рехабилитация на железния път от Мездра до Горна Оряховица. За година и три месеца консорциумът трябва да подготви оптимална тръжна стратегия и документи за инженеринг, строителство, супервизия и доставки на обекта. Консорциумът ще оценява необходимостта да се подменят изкуствените съоръжения и рехабилитация на електроснабдяването в участъците от Кунино – Ясен и Плевен – Бутово и изграждане на нови осигурителни инсталации в гарите Червен бряг и Горна Оряховица. Стройността на договора е 5 460 000 евро.

Вторият договор беше подписан с консорциум “Судоп Прага” (Чехия)/”Транс Ел Инженеринг” (България) и по него ще се работи една година. Вторият консорциум ще оценява нуждата от подновяване на железния път в няколко железопътни участъка – Церковски – Карнобат, Михайлово – Калояновец и Стара Загора – Зимница. Чешко-българският консорциум ще подготви документите за търг за рехабилитация на участъците Карнобат - Дружба и Дружба – Бургас, както и изграждане на нови осигурителни инсталации около възел Бургас. Стойността на втория договор е 2 980 000 евро.

Отсечките Пловдив - Бургас и Мездра - Горна Оряховица са включени в резервния списък на оперативна програма “Транспорт” и дава потенциална възможност за финансиране от ЕС.

Споделяне

Още от Бизнес