Два кораба се сблъскаха край нос Емине

Два кораба се сблъскаха край нос Емине

Два кораба са се сблъскали около 17.40 ч. на 10 мили югоизточно от нос "Емине", съобщи изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" Сергей Църнаклийски.

Единият кораб е потънал. Името му е "Карим 1" и е плавал под флага на Сиера Леоне. На него е имало екипаж от 10 души - един египтянин и 9 сирийци. Към момента са намерени 5-има души, останалите още се издирват. В издирването участва самият капитан на кораба.

Вълнението на морето е слабо, но температурата на водата е ниска.

Другият, участвал в сблъсъка кораб, е танкерът “Алесандро ДП”, плаващ под холандски флаг, който за щастие е пътувал празен към Варна за натоварване. По него няма сериозни щети, няма и опасност от петролен разлив.

Потъналият кораб е превозвал скрап от Варна към Истанбул.

Причините ще се изясняват, но по първоначални данни става дума за неправилно маневриране, посочи Църнаклийски. Една от възможните версии е, че корабите са се сблъскали при опит едновременно да подходят към пристанище Бургас.

В спасителната акция участват три катера на Гранична полиция и един на Морска администрация. На помощ са се притекли и три търговски кораба.

Към мястото на инцидента се е отправил министърът на транспорта Александър Цветков, съобщиха от подопечното му ведомство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?