Два месеца не стигат на "Антикорупция" да провери Пеевски за медийния закон

снимка БГНЕС

Два месеца не стигнаха на комисията "Антикорупция" да провери дали депутатът и медиен магнат Делян Пеевски е в конфликт на интереси при внасянето на промените в медийния закон. Експертите от институцията са поискали удължаване на срока с още 30 дни, за да напишат становищата си по казуса, съобщава комисията, цитирана от Клуб Z. Тази опция се използва, когато случаят представлява "фактическа или правна сложност".

Комисията "Антикорупция" бе сезирана от правната дирекция на Народното събрание. Пеевски не декларира частен интерес при внасянето на законодателните промени в медийния закон, въпреки че е собственик на "Нова българска медийна група".

Партия "Да, България" подаде сигнал до парламента с настояване да бъде извършена проверка, но той бе препратен директно към Антикорупционната комисия.

И в стария Закон за конфликта на интереси, който бе отменен, а и в новия Антикорупционен закон, присъства следният текст: "Лице, заемащо публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането, приемането, издаването или постановяването на актове, да изпълнява контролни или разследващи функции или да налага санкции в частен интерес."

Дефиницията за "частен интерес" е следната: "Частен е всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо висша публична длъжност, или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение."

В началото на февруари четирима депутати от ДПС, сред които и Пеевски, внесоха промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Те предвиждат всички медии, а не само печатните, както досега, да депозират пред Министерството на културата информация за това кои са собствениците им.

Предвижда се да декларират и всички приходи извън рекламата и банковите заеми, т.е., финансиране от неправителствени организации, дарения и пр.

Законът "Пеевски" не търси прозрачност по отношение на банково финансиране на медии (какъвто е случаят с медийната група на Пеевски, създадена с пари на фалиралата КТБ) или пък за медии, които не правят редовно дължимите осигурителни вноски към бюджета, както и за медиите, финансирани от правителството, от министерства и агенции.

Това породи съмнения, че промените целят да легитимират притежаваните или контролирани от Пеевски медии като "пазарни". Проектът за промени в медийния закон все още отлежава в канцеларията на Народното събрание, без да е разгледан от депутатите.

Споделяне

Още по темата

Още от България