Два от заводите на "Винпром Карнобат" започват работа

Работниците отричат източването на алкохол през открития спиртопровод

Два от заводите на "Винпром Карнобат" започват работа

Два от заводите на винпром “Карнобат” започват работа от понеделник. Става въпрос за винозаводът в Церковски и фабриката за бутилиране в с. Венец, за които вчера Районният съд в Карнобат даде разрешение за дейност, съобщава "Фокус".

Във връзка с продължаващото разследване на прокуратурата срещу собственика на"Винпром Карнобат" Миню Стайков за незаконно производство на цигари, алкохол и данъчни престъпления в петък Агенция "Митници" запечатаха данъчните складове на дружеството, като преди това бяха затворени и заводите.

В началото на почивните дни работещите в предприятията започнаха протести, като блокираха жп линията Бургас – София, нападнаха екипа на Агенция "Митници" и заплашиха с гражданско неподчинение.

На втория ден от протестите на служителите от Агенция "Митници" свикаха брифинг, за да съобщят, че в завода е открита тръба, през която е преминавал нерегламентиран алкохол.

Пред бТВ директорът на фабриката Йовко Йовков каза, че тръбата е включена в чертежите, които от дружеството са предали преди 10 години за издаването на лиценз за производство на алкохол. Тя се е използвала, за да се провери дали инсталацията е херметично затворена, за да се предотврати взрив.

Той допълни, че всяка година се провежда мониторинг от агенцията.

Кранът не е съществувал и не е давано разрешение за неговото монтиране. Защо е открит сега, а не преди години, е друг въпрос. Никой не си е затварял очите. Сега е моментът, когато е констатирано нарушението”, коментира от своя страна директорът на Митница-Бургас Валери Стефанов пред Нова телевизия.

Юлиян Мирков, зам.-директор на агенция "Митници", посочи, цитиран от бТВ че според работещи във фабриката тръбата е била поставена преди две години и от нея тече спирт, но няма безспорни доказателства, че оттам е излизал алкохол.

“Ще бъде направен следствен експеримент, който да покаже дали през крана може да тече алкохол. Ако се окаже, че е така, количеството течност може да пълни по един камион на час”, коментира от своя страна председателят на комисията за борба с контрабандата в НС Емил Димитров-Ревизоро пред Нова телевизия в понеделник.

Междувременно в интервю за БНР председателката на инициативния комитет на работещите в заводите Жанет Димова обяви, че “с показната акция се защитават нечии корпоративни интереси”. “Обалгодетелства се нашият най-голям конкурент “Винпром Пещера”, допълни тя.

Споделяне

Още от Бизнес