Два пъти по-ниска е покупателната способност в новите членки на ЕС

Покупателната способност на жителите на новите страни членки на ЕС и на страните кандидатки е едва 55 на сто от средната за съюза, сочи изследване на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound), цитирано от БТА в понеделник.

Съотношението на хората, които се лишават от стоки и услуги, определяни като основни (отопление, дрехи и годишна почивка) в тези страни е много по-голямо, отколкото в останалата част на ЕС.

Големите разлики между "стари" и "нови" европейски държави могат да се видят и в жилищните условия. Гражданите на новите страни членки като цяло са собственици на жилищата си (спрямо 40 на сто в старите членки на ЕС), само че те не са в толкова добро състояние.

Така например 42% от румънците изпитват проблеми заради остарелите си жилища, докато едва 9% от финландците се оплакват от такива несгоди.

Когато става дума за достъп до здравни услуги, авторите на изследването констатират недостиг на медицинска техника основно в страните в Южна Европа (с изключение на Испания) и в селските райони. В новите страни членки на ЕС близо половината от най-бедните хора трудно могат да платят за лекарска консултация, докато в Западна Европа техният процент е 31. Тези проблеми се изострят от застаряването на европейското населението.

В новите страни членки на ЕС и в Италия, Португалия и Гърция степента на удовлетвореност от живота е най-ниска, докато гражданите на скандинавските страни са най-доволни.

За сметка на това мнозинството граждани на новите страни членки са оптимистично настроени за разлика от французите, италианците, португалците, но също унгарците и българите. Като цяло броят на оптимистите е намалял от 64% в същото изследване от 2003 г. до 55%, сочат изводите в изследването на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.

Споделяне

Още от Европа