Два пъти повече от заявените български изселници дадоха своя вот в Турция

Броят на гласувалите български изселници надхвърли два пъти очакванията, съобщи кореспондентът на БНТ. При 10 хиляди подали заявления за гласуване, пред урните са се явили над 21 хиляди души в разкритите 44 избирателни секции.

Българските изселници в Турция, които обикновено са изключително активни на избори, този път отново се доказаха като съзнателни и отговорни, независимо, че изборите съвпадат с края на Рамазана. Не са констатирани никакви нарушения.

Около 4 хил.души са гласували в Истанбул, толкова са гласували в Чорлу и около 5 хиляди в Бурса. Според данните на представителя ДПС за Турция Енвер Атипоглу в Измир са гласували също около 4 хиляди души,в Одрин - 300, в Коджаели – 300 и в Сакария също 300. 

 

До 17.00 часа в Белград са упражнили правото си на глас 78 български граждани от 111 души, записани в основния списък. В Босилеград са пуснали своя глас 40 души, в Димитровград са гласували 89 граждани.

 

Изборният ден в САЩ е в началото си и до този момент там са гласували 50 души, предаде БНР.

Близо 750 българи са дали своя глас в пет избирателни секции в Русия.

Във Виена са гласували общо 500 българи. На предишните президентски избори в столицата на Австрия са упражнили правото си глас 700 души, а при последните парламентарни избори гласоподавателите са били 1100.

Към 14.00 в избирателните секции в Испания са гласували около 500 души, съобщи говорителят на МВнР Димитър Цанчев. В Париж са гласували около 500 българи, а във Великобритания са пуснали своя глас общо 251 наши сънародници. На Острова са открити 4 избирателни секции.

В Германия правото си глас са упражнили общо 1528 души. Общо 6 избирателни секции са открити в Германия - в Берлин, Бон, Мюнхен, Франкфурт на Майн, Хамбург и Щутгарт. Най-много наши сънародници са се явили пред урните в Берлин, като до 17.00 часа те са били 485 души.

Около 500 души са българите, които са дали гласа си в подкрепа на избрания кандидат-президент в Гърция. Близо 80 души са гласували в Холандия, а около 200 българи са се явили в избирателната секция в Прага.

До 15.00 часа българско време близо 400 българи са гласували и в Белгия.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?