Два пътни възела ще се изградят в третия етап от обхода на Габрово

Продължава строежът на обхода на Габрово, сн. АПИ

Продължава работата по третия етап от обходния път на Габрово. Близо 5-километровата отсечка е по изцяло ново трасе, което започва от кв. "Чехлевци" и стига до кв. "Дядо Дянко" в  Габрово, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Ще се изградят два нови пътни възела – п.в. "Чехлевци" и п.в. "Дядо Дянко", четири моста, единият от които е над река Паничарка, както и тунел от 540 метра.

При п.в. "Чехлевци", който ще е в близост до ул. "Малина" и ул. "Никола Войновски", ще се свързват обходния път на Габрово и пътя Габрово – Дебел дял.

При п.в. "Дядо Дянко" – при бул. "3-ти март" в областния град, ще се свързва пътя Габрово - Узана с обходния път на града и общинския път за село Чукили.

Чрез двете съоръжения ще се осъществява връзката на обходния път на Габрово с центъра на града.

В момента се разчиства изключително трудния за достъп терен от горската растителност, изграден е моста над река Паничарка.

Работи се и по надлеза при км 15+450 и водостока при км 0+258,07 от пътна връзка Чехлевци – Узана.

Изпълнител на обходния път на Габрово е консорциум "ПСВТ", в който влизат "Хидрострой" АД, "Пътни строежи – Велико Търново" АД, "Пътинженерингстрой – Т" ЕАД. Договорът за строителство е за 92.94 млн. лв. с ДДС.

Строителният надзор осъществява ДЗЗД "Обединени консултанти" с партньори "Трансконсулт БГ" ООД, "Рубикон Инженеринг" ООД и "Трафик Холдинг" ЕООД. Стойността на договора е 1 096 032 лв. с ДДС.

Авторският надзор е на "Пътпроект" ЕООД за 116 640 лв.

Строителството на обходния път на Габрово се финансира от оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. Той включва строителството на участък от 23.25 км, етапна връзка на обхода със съществуващия първокласен път от 3.1 км и изработването на разширен идеен проект за тунел под връх Шипка.

Обходният път на Габрово е част от трансевропейски транспортен коридор ІХ Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис и е възлова точка при движението в посока Север – Юг.

Чрез него се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни направления, които ще обслужва обектът са Русе - Велико Търново - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа) и Оряхово - Севлиево - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа).

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?